21.7 C
Banja Luka

HRVATSKA: Stižu američki Bradleyji! Velika šansa za Đuru Đakovića

Prva 22 vozila Bradley M2A2 ODS utovarena su na brod i plove prema Hrvatskoj. Riječ o projektima Bradley i Black Hawk, piše u petak Jutarnji list.

Njihov dolazak u riječku luku očekuje se prvih dana decembra. Vozila će iz Rijeke biti prebačena u „Đuro Đaković“ u Slavonskom Brodu, gdje će biti podvrgnuta modernizaciji.

Kako saznaje dnevnik u Slavonskom Brodu pripreme za prihvat vozila su u završnoj fazi. Uređuje se posebna linija za radove na vozilima, za što su predstavnici kompanije Đuro Đaković Specijalna vozila d.d. nedavno potpisali ugovor o saradnji s američkom kompanijom BAE Systems vrijedan 3,6 miliona evra.

Osim samih vozila, u Slavonski Brod dolazi i dvadesetak radnika BAE Systemsa koji će učestvovati u procesu modernizacije vozila. Radovi na modernizaciji prvih vozila trebali bi početi u januara sljedeće godine.

Prema dostupnim informacijama, na početku će biti mjesečno odrađena modernizacija jednog vozila, a nakon nekog vremena mogla bi biti uspostavljena linija za modernizaciju dvaju vozila mjesečno. To bi bilo dovoljno da se ispune svi zacrtani rokovi kako bi Hrvatska vojska vozila imala na raspolaganju 2026. godine.

U sklopu modernizacije vozila na njih će biti ugrađena najnovija verzija topa Bushmaster od 25 milimetara s takođe najnovijom verzijom termovizije, komunikacijska oprema nove generacije i dimne kutije.

Hrvatski Bradleyji biće naoružani i protivoklopnim raketama TOW 2 A i B, a u paketu je i municija za top, municija 7,62 mm i simulator za obuku. Očekuje se da bi prvi modernizovani Bradley iz pogona „Đuro Đaković“ trebao izaći 1. januara 2024. godine.

Sagovornici „Jutarnjeg lista“ otkrivaju da je ovaj posao velika šansa da se u Đuri Đakoviću u budućnosti formira regionalni centar za vozila Bradley.

U završnoj fazi je i ugovor o kupnji još osam transportnih helikoptera UH-60M. Prošlog mjeseca u SAD-u održani su posljednji razgovori predstavnika američke vojske te stručnog tima Ministarstva obrane i Oružanih snaga na kojima su usklađeni svi tehnički detalji.

Prema tvrdnjama sagovornika, ukupna vrijednost ugovora trebala bi biti oko 270 miliona dolara, a helikopteri bi se isporučivali u periodu od 2026. do 2030. godine, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here