20.7 C
Banja Luka

HUTI OBJAVILI OPŠTU MOBILIZACIJU: Ulaze u rat

U Jemenu je mobilizacija pokrenuta u svim okruzima, a do sada su se dobrovoljno prijavile desetina hiljada mladih ljudi.

Jemenski Huti sprovode opštu mobilizaciju kako bi pripremili borce za učešće u ratu na strani palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze, saopštili su iz ovog pokreta.

„U znak podrške našem narodu u Pojasu Gaze, mobilizacija je pokrenuta u svim okruzima, otvoreni su kampovi za obuku, desetine hiljada mladih ljudi dobrovoljno su se prijavili da uče vojne veštine, a nekoliko grupa je već savladalo obuku u raznim delovima Jemena“, rekao je predstavnik rukovodstva Huta za „RIA Novosti“.

On je naglasio da je „ova narodna armija“ mobilisana da podrži narod u Gazi, koji je podvrgnut genocidu od strane izraelske okupacione vojske uz podršku SAD, „ako budu postojali uslovi i mogućnosti da se dođe do Pojas Gaze i učestvuje u vojnim operacijama“.

Ministarstvo odbrane SAD ove nedelje je najavilo uspostavljanje nove multinacionalne bezbednosne inicijative u Crvenom moru, protiv napada koji izvode jemenski pobunjenici Huti na trgovačke brodove.

Inicijativa će okupiti nekoliko zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Bahrein, Kanadu, Francusku, Italiju, Holandiju, Norvešku, Sejšele i Španiju, objavljeno je iz Pentagona.

Huti, koji imaju vlast u severnom Jemenu i kontrolišu veći deo jemenske obale Crvenog mora, ranije su upozorili da nameravaju da napadnu sve brodove za koje posumnjaju da plove ka Izraelu ili iz ove zemlje.

Oni su u početku ciljali samo brodove koji su bili povezani sa Izraelom, međutim, kako izveštavaju mediji, u poslednjih nekoliko dana, na meti su se našli i brodovi koji plove pod zastavama drugih zemalja.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here