34.7 C
Banja Luka

I BiH na Generalnoj skupštini UN-a osudila ilegalnu rusku aneksiju

Generalna skupština UN-a izglasala je velikom većinom podršku rezoluciji kojom se traži da Rusija poništi aneksiju četiri ukrajinske regije.

Među državama koje su glasale “za” rezoluciju je i Bosna i Hercegovina.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je pozvala sve zemlje da ne priznaju ruski potez aneksije četiri ukrajinske teritorije, pojačavajući diplomatsku međunarodnu izolaciju Moskve otkako je započela agresiju na svoje komšije.

Tri četvrtine od 193 članice UN-a, dakle 143 zemlje, glasalo je za rezoluciju koja je takođe potvrdila suverenitet, nezavisnost, jedinstvo i teritorijalni integritet Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

Inače, ovo je bio najveći broj glasova protiv poteza Rusije od početka invazije.

Samo četiri zemlje pridružile su se Rusiji u glasanju protiv rezolucije, a to su Sirija, Nikaragva, Sjeverna Koreja i Bjelorusija.

Preostalih 35 zemalja bilo je suzdržano od glasanja, uključujući i strateškog partnera Rusije – Kinu, dok ostale nisu ni glasale.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je zahvalan zemljama koje su to podržale.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je glasanje poslalo jasnu poruku Moskvi.

“Ulozi ovog sukoba su jasni svima, a svijet je kao odgovor poslao jasnu poruku – Rusija ne može izbrisati suverenu državu sa mape”, rekao je.

Glasanje u Generalnoj skupštini pokrenuto je nakon što je Rusija iskoristila pravo veta da spriječi djelovanje u Vijeću sigurnosti – tijelu zaduženom za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti. Kao stalne članice, Kina, Sjedinjene Američke Države, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo također imaju pravo veta na Vijeće.

Bilo je poziva da se Rusiji oduzme pravo veta nakon invazije na Ukrajinu.

Ranije je francuski predsjednik Emmanuel Macron ponovo pozvao Vladimira Putina da se “vrati za sto” kako bi razgovarali o sklapanju mira.

Podsjetit ćemo, Generalna skupština UN-a je glasala povodom odluke Ruske Federacije o pripajanju četiri ukrajinske regije – Lugansk, Zaporožje, Donjeck i Herson.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here