Naslovna Izdvajamo I škole postale stranački plijen: Kako se biraju direktori?

I škole postale stranački plijen: Kako se biraju direktori?

0

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) uputio je Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske inicijativu za promjenu zakona u oblasti obrazovanja kako bi se smanjio politički uticaj Vlade na upravljanje i zapošljavanje u školama. Da li je takav scenario uopšte moguć?

Bojkot nastave, protesti roditelja, nepoštovanje konkursnih procedura prilikom izbora nastavnog, ali i upravnog kadra u osnovnim i srednjim školama, sve su češća pojava u Republici Srpskoj.

Razlog – politika. I škole su, nažalost, poput javnih preduzeća, postale stranački plijen. U toj situaciji, oštećeni su djeca, roditelji, ali ne i rukovodioci u školama, koji osim zvanja, najčešće imaju i dokument koji se danas više cijeni – partijsku knjižicu.

„Ispočetka su se žalili nezadovoljni nastavnici i učitelji koji zbog koruptivnih praksi nisu mogli da pristupe svojim radnim mjestima, a sada se žale i roditelji i djeca, koji vide da ispašta sam kvalitet obrazovanja. I to je znak za uzbunu i našem ministarstvu.“, kaže predstavnik Transparensi internešnela u BiH Uglješa Vuković.

Transparensi internešnel insistira da se krene od korijena – Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju RS. Inicijativu za izmjenu zakona kojom bi se smanjio politički uticaj na postupak izbora organa u školama i njihov rad, dostavili su resornom ministarstvu.

Kao najveći problem, izdvajaju postupak imenovanja direktora u ovim obrazovnim ustanovama.

„Mi između ostalog predlažemo, da se profesionalizuje uloga direktora u osnovnim i srednjim školama, da se ojača uloga Školskog odbora, da se demokratizuje samo upravljanje u školama većom ulogom roditelja, većom ulogom stručnih tijela. Takođe, da se ograniči mandat direktora i u osnovim i u srednjim školama na najviše dva mandata. Predlažemo i da se u postupku imenovaja direktora i u osnovnim i srednjim školama u potpunosti isključi Vlada RS, jer se trenutno na sjednicama Vlade raspravlja gdje će koji direktor biti imenovan.“, pojašnjava Vuković.

Da Ministarstvo prosvjete, ali i Vlada Srpske ne treba da odlučuju o izboru direktora u školama, slaže se i član Odbora za obrazovanje u NS RS Ivanka Marković.

I ona smatra da uloga Školskog odbora mora da bude ključna pri imenovanju, kako bi se stalo u kraj praksi da resorno ministarstvo nerijetko odbija sve prijedloge Školskog odbora, i predlaže kandidata po svom nahođenju.

„Postavlja se čovjek koji je lojalan, ne mora biti član partije, ali je lojalan, što znači da radi u interesu te partije, koja je na vrhu tog resora i da je to ključni momenat u postavljanju direktora. Znajući način funkcionisanja partija koje su na vlasti i način rada ministarstva i Vlade milslim da će se vrlo rijetko desiti situacija da ministar predloži razrješenje ili imenovanje nekog lica za direktora, a da to Vlada ne prihvati, jer je sve unaprijed dogovoreno.“, ističe profesor Ivanka Marković.

Iz resornog ministarstva nisu konkretno odgovorili na predložene mjere iz inicijative. U odgovoru na naša pitanja iz kabineta Natalije Trivić poručuju da je programom rada Ministarstva prosvjete i kulture RS za narednu godinu predviđeno da se radi na izmjenama Zakona o osnovnom obrazovanju koji će podrazumijevati i unapređenje kvaliteta upravljanja u školama.

Takođe, nismo dobili odgovor ni na pitanje kako komentraišu sve češče žalbe, ali i proteste nezadovoljnih roditelja i nastavnika zbog političkog zapošljavanja.

Podsjećamo, na protestima u januaru ove godine, roditelji su tražili i smjenu ministra prosvjete Natalije Trivić.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: