Naslovna Najnovije Usvojena rezolucija o stradanju srpskog naroda u Srebrenici

Usvojena rezolucija o stradanju srpskog naroda u Srebrenici

0

Srebrenička Skupština opštine danas je usvojila Rezoluciju o stradanju srpskog naroda u Srebrenici u 20. vijeku i osudila sve zločine počinjene nad Srbima, kao i pripadnicima svih naroda na prostoru bivše Jugoslavije u tom periodu.

Za ovu odluku glasali su srpski odbornici jer su bošnjački napustili sjednicu nakon duge rasprave.

Inicijativu za donošenje Rezolucije podnio je potpredsjednik Skupštine opštine Radomir Pavlović iz SNSD-a, koji je rekao da ovaj dokument treba da pokaže obim srpskog stradanja i osudi zločine počinjene nad Srbima u 20. vijeku.

„Na ovaj način želimo da pokažemo da je neopravdano proglašavati srpski narod genocidnim nakon ovolikih žrtava i njegove odbrambene, slobodarske i vječite borbe na strani pobjednika protiv osvajača“, pojašnjava Pavlović.

On kaže da Rezolucija predstavlja samo istinu i ne umanjuje žrtve drugih naroda.

Odbornik SDS-a i predsjednik te stranke u Srebrenici Momčilo Cvjetinović obrazložio je da se Rezolucija temelji na naučnim činjenicama o stradanju srpskog naroda iz Srebrenice u svim ratovima u 20. vijeku, a kao primjer istakao je podatak da je čak 70 odsto srpskog stanovništva iz ove opštine nastradalo u Drugom svjetskom ratu.

On je istakao da se, uprkos činjenici da je više od 3.000 Srba sa ovog prostora ubijeno u posljednjem ratu, i dalje srpski narod pokušava satanizovati i proglasiti genocidnim, a njegove žrtve nipodaštavati, što je neprihvatljivo.

Cvjetinović je rekao da je usvajanje jednostrane Rezolucije o Srebrenici u crnogorskom parlamentu, koja je za osudu, dovelo do donošenja ovog dokumenta u srebreničkoj Skupštini opštine jer se zaobilaze srpske žrtve od 1992. do 1995. godine kada su pobijene stotine srpskih civila u masovnim zločinima u srpskim selima oko Srebrenice i Bratunca.

Zaključeno je da se tekst Rezolucije proslijedi Narodnoj skupštini Republike Srpske da zauzme stav o ovom pitanju.

Dokument će biti proslijeđen i parlamentu Crne Gore da se i on upozna sa srpskim stradanjima u Srebrenici, što su trebali učiniti prije usvajanja nedavne sramne Rezolucije, potpuno ignorišući srpske žrtve.

Načelnik opštine Mladen Grujičić rekao je da se više ne može ćutati na ono što se radi srpskom narodu i pritiscima koji se na njega vrše donošenjem raznih rezolucija, kojima se Srbi okrivljuju za ono što nisu počinili.

„Skupština opštine Srebrenica morala je da reaguje. Ovo je pravi potez da se zaštite srpski interesi. Ova rezolucija je donesena radi istine i zaštite srpskog naroda i ne umanjuje interese drugih“, istakao je Grujičić.

On je rekao da je Rezolucija zasnovana na naučnim dokazima i istini i ne ugrožava tuđi interes, niti umanjuje i vrijeđa bilo koju žrtvu.

„Rezolucija pokazuje da je u cijeloj BiH stradao srpski narod, i to dokumentovano, bez ikakvih laži i podvala, dok, na drugoj strani, postoje razne malverzacije koje su bacile sjenu na istinske nevine žrtve“, kaže on.

Na ovoj sjednici je zatraženo da se van snage stavi ranije donesena odluka o posebnom statusu i izdvajanju Srebrenice iz sastava Republike Srpske, koju je neustavno donijela tadašnja bošnjačka skupštinska većina.

(Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: