Naslovna Svijet I TO SE DESILO! Bajden priznao masakr nad Jermenima kao GENOCID!

I TO SE DESILO! Bajden priznao masakr nad Jermenima kao GENOCID!

Završena ceremonija inauguracije: Biden poručio da odmah kreće s poslom

Američki predsjednik Džozef Bajden formalno je danas priznao da je masakr nad Jermenima 1915. godine kada je ubijeno njih milion i po u Otomanskom carstvu bio genocid.

On je upotrebio izraz koji su njegovi prethodnici u Bijeloj kući decenijama izbjegavali kako ne bi došlo do pogoršanja odnosa sa Turskom, javlja AP.

„Američki narod odaje poštu svim ovim Jermenima koji su nestali u genocidu koji je na današnji dan počeo prije 106 godina. Mi utvrđujemo istoriju. Ne činimo to da bismo svalili krivicu već da osiguramo da se ono što se dogodilo nikad ne ponovi“, naveo je Bajden u saopštenju.

 Ankara odbacuje izjave Bajdena

Turska u potpunosti odbacuje priznanje genocida nad Jermenima u Osmanlijskom carstvu koje je danas proglasio predsjednik SAD Džozef Bajden, saopštio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

On je reagovao samo nekoliko minuta nakon što je Bajden saopštio da SAD priznaju da je otomanska vojska izvršila genocid nad jermenskim stanovništvom 1915. godine.

„Nemamo mi šta od bilo koga da učimo o sopstvenoj prošlosti. Politički oportunizam je najveća izdaja mira i pravde. U potpunosti odbacijemo ovu izjavu, koja je zasnovana isključivo na populizmu“, napisao je Čavušoglu na „Tviteru“.

Iako je riječ o uglavnom simboličnom potezu, SAD su priznanjem genocida promijenili višedecenijski stav Bijele kuće i sasvim sigurno će biti pozitivno dočekan u okvirima jermenske dijaspore u Americi.

Izjava Bajdena smatra se istorijskom i vjeruje se da će naljutiti Tursku i dodatno pogoršati već narušene odnose Vašingtona i Ankare.

Turska prihvata činjenicu da su brojni Jermeni ubijeni u okršajima sa osmanlijskom vojskom tokom Prvog svjetskog rata, ali ne priznaju zvanične brojke i negiraju da su ubistva sistematski organizovana i da je riječ o genocidu.