Naslovna Politika Iako je Tegeltija „dogovoren“, SDP ima ultimatum?!

Iako je Tegeltija „dogovoren“, SDP ima ultimatum?!

0

Miro Džakula uskoro više neće biti direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), a dogovorom Dragana Čovića i Milorada ta će funkcija pripasti kadru SNSD-a.

To je informacija koju je prije dva dana objavio Klix.ba nakon saznanja o dogovoru prema kojem bi Zoran Tegeltija, novi ministar finansija i trezora BiH, za nekoliko mjeseci mogao podnijeti ostavku na tu funkciju i preuzeti direktorsku fotelju Uprave za indirektno oporezivanje.

Kako saznajemo, vrh SNSD-a je nakon izbora zahtijevao od HDZ-a da ova pozicija napokon pripadne njima i da na čelo ove jedne od najvažnijih državnih institucija dođe član Dodikove partije, tačnije Srbin.

Tako je napravljen plan prema kojem bi Džakulu trebao zamijeniti Tegeltija, a na Tegeltijino mjesto u Savjetu ministara „uletiti“ SNSD-ovac iz Istočnog Sarajeva kako bi se i ovaj dio Srpske zadovoljio dogovorom.

No, nije dugo trebalo da se ovaj dogovor „uzdrma“ i da UIO postane jedna od glavnih tema.

Naime, potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović kaže da ovo neće ići baš kako su zamislili Dodik i Čović te da će SDP pod svaku cijenu zahtijevati poziciju direktora UIO.

„Koliko ja imam informaciju, za UIO je ostalo da se dogovorimo. Stav SDP-a će tu biti vrlo rigidan i insistirat ćemo, pa možda i po cijenu zaustavljanja kadrovskih rješenja, kada je u pitanju UIO“, izjavio je.

Mijatović je zatim najavio i neku vrstu ultimatuma prema koalicionim partnerima – HDZ-u i SNSD-u.

„SDP će biti vrlo tvrd. Mislim da je vrijeme da se finansijski sektor vrati u ruke Bosanaca i Hercegovaca. Malo ćemo tu stati. SDP će tražiti UIO. Gotovo sigurno, vrlo čvrsto“, naglasio je Mijatović.

Ovime je Uprava za indirektno oporezivanje, institucija koja je odgovorna za sprovođenje zakonskih propisa i politike indirektnog oporezivanja, te za naplatu i raspodjelu prihoda od indirektnih poreza, polako postala glavna tema partnera na državnom nivou, a moguće i tačka spoticanja, pa čak i, kako je najavio Mijatović, mjesto prvih potencijalnih blokada.

Podsjetićemo i da je ova institucija veoma važna za Dodikovu stranku zbog kupovine nove zgrade u Banjaluci.

Naime, na tenderu za izgradnju zgrade u banjalučkom Picinom parku nije ispunjavao sve potrebne uslove, ali se na novi oglas, raspisan 2020. godine, javila jedna kompanija.
Nije objavljeno, ali riječ je o Grand Tradeu u vlasništvu Mile Radišića, kuma Milorada Dodika. Ta firma traži 100 miliona KM za zgradu.

(Klix  Foto:Agencije)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube