22.7 C
Banja Luka

IDE NOLETOVIM STOPAMA! Tea Kovačević (13) “pokorila” i Ameriku

Јedna od najperspektivnijih mladih sportistkinja Bosne i Hercegovine teniserka Tea Kovačević (13) iz Gradiške u Republici Srpskoj osvojila je najprestižniji teniski turnir u SAD, koji je jedan od najvažnijih u svijetu.

Ona je završila takmičenja u SAD u singlu i dublu i vraća se kući sa dva osvojena pehara.

To je i jedan od najvažnijih turnira na svijetu na kojem godišnje učestvuje, na regionalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, više od 3.000 najboljih mladih igrača iz SAD i još 50 zemalja.

Osma najbolja teniserka u kategoriji do 14 godina u svijetu isti turnir na Floridi osvojila je i 2019. godine, kada je izgubila samo četiri gema u pet mečeva i postavila nove standarde u juniorskom tenisu.

Turnir u Palm Biču koji nosi naziv “Mala Mo” po prvoj američkoj teniserki Maureen Connolly koja je 1953. uspjela da osvoji kalendarski Grend slem i to sa 18. godina, okupio je najmlađe i “najsvjetlije zvijezde” juniorskog tenisa iz cijelog svijeta, a kako je Kovačević rekla za Tanjug ove godine se na turnir koji se igra od 1968. pored dječaka i devojčica iz SAD prijavilo i 700 juniora iz cijelog svijeta.

– Mala Mo je jedinstven po tome što talentovanim dječacima i djevojčicama sa visokim performansama daje priliku da procijene sposobnosti u odnosu na igrače rođene iste godine iz SAD – rekla je Kovačević čiji su uzori Novak Đoković i Naomi Osaka.

Najdraža joj je, kako kaže, pobjeda iz Turske sa turnira “Development tenis Evrope”, gdje je uspjela da pobijedi najbolju teniserku na svijetu u kategoriji do 14 godina, a to je Lia Belibova iz Moldavije.

Tea dodaje da joj je cilj da sledeće godine učestvuje na Vimbldonu u juniorskoj konkurenciji, na Oranž boul turniru u Majamiju i osvoji titule na Edi HER turniru takođe na Floridi, kao i da odbrani obe titule sa “Mala Mo”.

– Bilo mi je drago što sam mogla da igram sa najtalentovanijim igračima iz cijelog svijeta i da pokažem kakav se tenis igra u našoj zemlji – kaže Tea koja trenira i po šest sati dnevno, a ove godine je odigrala 30 turnira.

Teu, koju trenira otac Marko, učenica je škole Vasa Čubrilović i rezultate ostvaruje uz podršku koju joj pružaju i direktor škole Vlado Stanišljević i gradonačelnik opštine Gradiška Zoran Adžić.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here