Naslovna Izdvajamo Igor Dodik pregovora o stotinama miliona maraka državnog novca

Igor Dodik pregovora o stotinama miliona maraka državnog novca

0

Jutros u 8.30 na banjalučki aerodrom, bez prethodne najave, sletio je privatni avion „Cesna C4“, kompanije „Milbauer“ sa tri putnika, koji su doletjeli sa malog aerodroma „Straubing Valhmule“ u blizini Rodinga, a potom otišli na tajni sastanak sa „konsultantom“ Igorom Dodikom…

Kompanija Prointer, koju uspješno iz sjene „savjetuje“ Igor Dodik, uskoro bi trebalo da dobije još neke unosne i velike poslove, ovaj put u saradnji sa njemačkom kompanijom „Milbauer“, koja je ranije bila u središtu afere zbog sličnog namještenog posla i korupcije. Istorija se ponavlja, ali sa nekim novim igračima u igri.

Jutros u 8.30 na banjalučki aerodrom, bez prethodne najave, sletio je privatni avion „Cesna C4“, kompanije „Milbauer“ sa tri putnika, koji su doletjeli sa malog aerodroma „Straubing Valhmule“ u blizini Rodinga, a potom otišli na tajni sastanak sa „konsultantom“ Igorom Dodikom i čelnim ljudima Prointera, kako bi finiširali dogovore za veliki posao i tender koji je vezan za izradu ličnih dokumenata.

Kompaniju Milbauer, prema mojim saznanjima, u pregovorima predstavljaju tri osobe, Karl Brandl, Ludvig Huber i Sanja Griminger, koja tečno govori srpski jezik jer je njena porodica porijeklom iz Travnika.

Sanja Griminger je mlada pravnica koja od 2017. godine radi u njemačkom Milbaueru i koja je prošle godine postavljena na čelo filijale Milbauera u Banjaluci.

Na sastanku čelnika Prointera i Milbauera treba da se detaljno dogovori posao i tender za izradu ličnih karata, vozačkih dozvola i pasoša, koji će da raspiše Agencija za identifikaciona dolumenta IDEAA, a koji je vrijedan oko 100 miliona maraka za period od nekoliko godina. Prema mojim saznanjima posao će od Agencije za indentifikaciona dokumenta BiH –  IDEE da dobije Milbauer, a Prointer će kao podizvođač izraditi skupi softver, koji je neophodan u izradi ličnih dokumenata.

Prije današnjeg sastanka u Banjaluci prethodno je sa predstavnicima Milbauera održan tajni sastanak u Pragu, u četvrtak 11. i petak 12. novembra, na kome je interese Prointera zastupao kontroverzni Dejan Ilić zvani Tigar iz Zvornika.

Sastanku je prisustvovao i Miodrag Škrbić, vlasnik IT kompanije NITES, poznati i uspješni srpski biznismen iz Praga, koji je rođen u Hotkovcima kod Glamoča, a koji već nekoliko decenija živi i radi u Pragu i Češkoj, a IT tehnologije su primarno zanimanje njegove kompanije.

Nezvanično, tajnom sastanku u Pragu prisustvovao je i Igor Dodik, koji je u Češku otputovao letom iz Banjaluke, ali za sada nemam potvrdu ove informacije.

Zanimljivo da je u upravo u petak, 12. novembra, avion „Cesna“ vlasništvo Slavena Ristića i Tehničko-remontnog Zavoda Bratunac, koji je kupio od Vazduhoplovnog servisa Vlade Republike Srpske, registarskih oznaka E7SMS, letio iz Mahovljana u Prag i vratio se u Banjaluku, a isti dan iz Praga u Banjaluku je, sa misterioznim putnicima, sletio i novi avion „Cesna“ Vlade Republike Srpske, registarskih oznaka E7GPS.

Ovaj dogovor treba da se realizuje kao posljedica dogovora čelnika SNSD-a i SDA na najvećem nivou. Posrednik Dejanu Iliću iz Zvornika u ovom poslu po mojim saznanjima je bivši predsjednik Skupštine grada Zvornika Bahrija Čikarić, funkcioner SDA koji obavlja funkciju pomoćnika Agencije za identifikaciona dokumenta BiH IDEE, a sa kojim Ilić ima konekcije i blisku saradnju još dok je Bahrija bio na čelu zvorničke skupštine.

Uskoro više detalja sa današnjeg sastanka, koji bi Prointeru trebalo da donese novi ogroman prihod. Danas sve treba da se dogovori do detalja, a onda bi IDEAA raspisala namješteni tender sa dogovorenim uslovima na kome se unaprijed zna pobjednik.

Planirano je da delegacija njemačke kompanije „Milbauer“ sa tri gosta poslije poslovnog ručka oko 17 časova poleti sa Mahovljana avionom „Cesna“ ove kompanije za Njemačku, mali aerodrom „Straubing Valhmule“ u blizini Rodinga, grada u kome je sjedište kompanije Milbauer.

(Nebojša Vukanović)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: