Naslovna Izdvajamo Inspekcija naredila da Zeljković dobije otkaz u Civilnoj zaštiti RS

Inspekcija naredila da Zeljković dobije otkaz u Civilnoj zaštiti RS

0
Iako direktor Civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović smatra kako nema ništa sporno što je bez konkursa za svog savjetnika postavio partijskog kolegu Branislava Zeljkovića hapšenog zbog sumnje u nezakonite javne nabavke, nadležne institucije smatrale su drugačije.

Upravna inspekcija Republike Srpske utvrdila je da Zeljković ne ispunjava uslove da bude stručni savjetnik u Civilnoj zaštiti. Naime, farmaceutski fakultet koji je završio nije predviđen sistematizacijom radnih mjesta, odnosno nije imao odgovarajuću stručnu spremu.

Podsjećamo, da je Novitović zbrinuo bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Srpske koji je i dalje pod istragom i to nedugo nakon što je napustio istražni zatvor, portal CAPITAL je otkrio sredinom aprila ove godine. 

Nakon toga Transparency International u BiH (TI BiH) je obavijestio Upravnu inspekciju, koja je zatim naložila direktoru Civilne zaštite da Zeljkoviću uruči rješenje o prestanku radnog odnosa u roku od 15 dana.

“Radno mjesto u organu uprave može se popuniti samo ukoliko je predviđeno pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i ako njegovo popunjavanje odgovara kadrovskom planu republičkog organa uprave za tekuću godinu”, napominju iz TI BiH.

Zeljković je uhapšen u septembru prošle godine i nalazi se pod istragom Republičkog javnog tužilaštva zbog zloupotrebe službenog položaja i malverzacija prilikom nabavki medicinske i zaštitne opreme u vrijeme pandemije virusa korona. Tužilaštvo ga sumnjiči za zloupotrebu „tešku” 790.000 maraka.

Nakon hapšenja, Zeljković je suspendovan sa direktorske funkcije u Institutu, a po izlasku iz pritvora podnio je ostavku na tu poziciju.

Iako su iz Ujedinjene Srpske, čiji je Zeljković kadar, poručivali da on želi da se odmori i posveti porodici, ali i daljem toku odbrane, za njega se u međuvremenu pronašla nova fotelja u institucijama Republike Srpske.

Inače, kako se ispostavilo, pored Zeljkovića ni v.d. zamjenika direktora Civilne zaštite Nenad Ćuk ne ispunjava uslove da bude na toj poziciji, jer je po struci diplomirani ekonomista.

TI BiH je i u ovom slučaju tražio inspekcijski nadzor, a Upravna inspekcija je utvrdila Vlada RS Nenada Ćuka više od tri puta imenovala na ovu dužnost na period od 90 dana čime je prekršen Zakon o državnim službenicima.

“U obavještenju inspekcije koje je dostavljeno TI BiH-u navodi se da je inspekcija obavijestila Vladu RS o utvrđenim nepravilnostima i pozvala je da postupi po zakonu, odnosno razriješi i Nenada Ćuka s ove funkcije. TI BiH poziva Vladu RS da ispoštuje nalog inspekcije jer se ova odredba zakona često ne poštuje prilikom uzastopnih imenovanja brojnih rukovodilaca republičkih organa uprave u Republici Srpskoj”, saopštili su iz TIBiH.

CAPITAL

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: