Naslovna Najnovije UZBUNA, SVI SU NA NOGAMA! Ruski borbeni avion preleteo iznad američke vojne...

UZBUNA, SVI SU NA NOGAMA! Ruski borbeni avion preleteo iznad američke vojne baze!

0

Ratni avion Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (VKS) izveo je izviđačku misiju iznad jugoistočne sirijske oblasti Al-Tanf, gde koalicija predvođena SAD ima veliki garnizon, prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava (SOHR) sa sedištem u Londonu.

Garnizon Al-Tanf nalazi se na granici Sirije sa Irakom i Jordanom. U garnizonu je obično prisutno oko 200 američkih vojnika i oko 300 militanata Revolucionarne komando armije (MaT), lokalnog zastupnika koalicije.

Koalicija koju predvode SAD održava zonu zabrane letova od 55 kilometara oko garnizona. Uprkos tome, ratni avioni VKS redovno izvode izviđačke letove iznad tog područja.

 

Oblast Al-Tanfa koju kontrolišu američke snage (označena zelenom bojom)

Oblast Al-Tanfa koju kontrolišu američke snage (označena zelenom bojom)
Foto: syria.liveuamap.com/Printscreen

Novi ruski izviđački nalet je usledio samo nekoliko dana nakon posete generala Karla Harisa, zamenika komandanta operacije Inherent Resolve koalicije predvođene SAD, garnizonu Al-Tanf.

Tokom posete, visoki američki oficir sastao se sa brigadnim generalom Muhanadom Al Talaom, komandantom MaT-a, navodno kako bi razgovarali o ratu protiv ISIS-a.

Rusija je sve više frustrirana akcijama zastupnika koalicije predvođene SAD u garnizonu Al-Tanf. 16. juna serija ruskih vazdušnih udara izvršena je na položaje MaT-a u blizini garnizona.

Vazdušni napadi su navodno bili odgovor na nedavni napad militanata MaT-a koji je doveo do ruskih vojnih žrtava. Koalicija predvođena SAD bila je upozorena uoči vazdušnih udara, koji su prouzrokovali samo materijalnu štetu.

Manje od deset dana nakon vazdušnih napada, rusko Ministarstvo odbrane optužilo je koaliciju predvođenu SAD i njene zastupnike u garnizonu Al-Tanf za obuku i podršku ćelijama ISIS-a u centralnom regionu Sirije.

SAD tvrde da su njihove trupe prisutne u Al-Tanfu u borbi protiv ISIS-a. Međutim, garnizon je u stvari osnovan da blokira strateški autoput koji povezuje sirijsku prestonicu Damask sa prestonicom Iraka Bagdadom.

 

Američka vojska

Američka vojska
Foto: Profimedia

Nedavni pokreti koalicije predvođene SAD i njenih zastupnika u Al-Tanfu uskoro bi mogli dovesti do vojne eskalacije na jugoistoku Sirije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: