Naslovna Najnovije Lavrov: Evropska unija je potčinjena Americi zbog čega Evropa propada!

Lavrov: Evropska unija je potčinjena Americi zbog čega Evropa propada!

0

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocijenio je danas da Evropa propada i da liderima EU, osim francuskog predsjednika Emanuala Makrona, ne smeta to što je glavna uloga na kontinentu prepuštena Sjedinjenim Američkim Državama.

Lavrov je kazao da žali što EU nije samostalna i što evropskim liderima to ne smeta.

„U današnje vijeme, nažalost, Evropska unija nije samostalna”, istakao je Lavrov u Minsku obraćajući se studentima i nastavnicima Beloruskog državnog univerziteta i drugih visokoškolskih ustanova, navodi TASS prenosi Tanjug.

On je dodao i da je Jevgenij Primakov, koji je bio ministar spoljnih poslova Rusije od 1996. do 1997. godine, uveo termin „multipolarni svijet” i da je podsticao saradnju između Rusije, Indije i Kine.

„Onda je ova trojka iznedrila BRIKS, koji ima pet članova. U to vrijeme, pretpostavljali smo da će uticajni pol multipolarnog svijeta biti upravo EU, ali to se nije dogodilo”, dodao je Lavrov, prenosi TASS.

On je naveo da se ranije u Evropi govorilo o neophodnosti „obezbjeđivanja strateške autonomije Evropske unije”.

„O tome se još priča, ali to čini samo predsjednik Makron. Ostali jednostavno uživaju u činjenici da su Amerikanci zaduženi za sve i da je sve odluke koje se donose u Evropskoj uniji u velikoj mjeri nametnuo Vašington”, istakao je ruski ministar spoljnih poslova, prenosi TASS.

Lavrov je naveo da neće ni da pominje NATO, jer je u pitanju „potpuno američka organizacija”.

„Ali, Evropska unija je, nažalost, postala svojevrsni dodatak politici SAD u Evropi”, primetio je visoki diplomata, prenosi TASS.

On je napomenuo da je „Evropska unija, pre svega, ta koja pati od sankcija koje Rusiji uvodi Zapad” pošto su SAD tako uvele sankcije da one „ne nanose preveliku štetu njihovoj ekonomiji, mada je i tamo poskupelo gorivo i prehrambeni proizvodi”.

„Da, Evropa propada, rekao bih, iako je njena civilizacija najbliža našoj. Uvijek smo obogaćivali jedni druge u oblasti kulture, umjetnosti, književnosti. Žalosno je što se danas smatra „evropskim” da se traži zabrana izučavanja Dostojevskog, Puškina, Ljermontova u obrazovnim institucijama”, zaključio je šef ruske diplomatije, prenosi TASS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: