Naslovna Najnovije Jedinstvo kao mjehur od sapunice: SNSD napustio mostarsku Koordinaciju srpskih udruženja

Jedinstvo kao mjehur od sapunice: SNSD napustio mostarsku Koordinaciju srpskih udruženja

0

Jedinstvo srpskih političkih stranaka i udruženja u Mostaru potrajalo je jedva nešto više od godinu dana, budući da je SNSD odlučio da napusti Koordinaciju srpskih udruženja u tom gradu.

Iako su, zahvaljujući zajedničkom političkom nastupu, mostarski Srbi na izborima za Gradsko vijeće u decembru 2020. prvi put poslije rata dobili svog legitimnog predstavnika u tom tijelu, iz Koordinacije srpskih udruženja tvrde da su (ne)radom predsjednika Gradskog odbora SNSD Mostar, Velibora Milivojevića, koji je sa tadašnje zajedničke srpske liste „Ostajte ovdje“ izabran za vijećnika, Srbi u Mostaru i dalje građani drugog reda.

– Prije dvadesetak dana dobili smo obavještenje od Milivojevića da SNSD istupa iz Koordinacije srpskih udruženja. Inače, za godinu i po dana svog mandata u Gradskom vijeću Milivojević praktično ništa nije uradio na poboljšanju položaja mostarskih Srba. Do sada je održano više od 20 sjednica Gradskog vijeća, a on nije našao potrebu ili moralnu dužnost da se s bilo kim u Koordinaciji makar konsultuje oko stavova koje će zastupati na tim sjednicama – kaže za Srpskainfo Dušan Golo, predsjednik Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru.

FOTO: KLIX/SCREENSHOT

On, između ostalog, tvrdi da je šef mostarskog SNSD, za vrijeme svog dosadašnjeg vijećničkog mandata, „aminovao“ usvajanje gradskih budžeta za prošlu i ovu godinu iz kojih su za srpsku zajednicu u Mostaru namijenjene mrvice.

Iz budžeta grada za 2021. godinu, koji je iznosio 56 miliona KM, Srbi su dobili samo 169.000. Iz budžeta za 2022, koji iznosi 111 miliona, Srbi su dobili 350.000 KM. Milivojević je oba puta glasao za takav budžet. Osim toga, u posljednjih godinu dana u gradskim institucijama, javnim preduzećima i agencijama posao je dobilo više od 500 ljudi. Među njima je samo dvoje Srba. Od 162 pripravnika ove godine, primljeno je takođe samo dvoje lica srpske nacionalnosti. Od 120 stipendija koje finansira grad, Srbima su dodijeljene svega tri – tvrdi Golo.

Grijehovi

Predsjednik Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru navodi i još cijeli niz drugih grijehova koje je, prema njegovim riječima, izabrani predstavnik Srba u Gradskom vijeću Mostara počinio u svom dosadašnjem mandatu.

– Za godinu i po dana, koliko sjedi u klupama Gradskog vijeća, Milivojević nije uspio da obezbijedi nijedan infrastrukturni projekat u srpskim naseljima. Umjesto toga, u Gradskom vijeću je podržao legalizaciju 960 bespravno izgrađenih objekata u srpskim naseljima, među njima i u Žitomisliću, čime se prijeti trajnim narušavanjem etničke slike Mostara i sprečava mogućnost povratka Srba – tvrdi Golo.

Na listu optužbi protiv predsjednika GO SNSD Mostar dodaje i to da je na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća Milivojević podržao prijedlog da 13. jun, ubuduće, bude obilježavan kao Dan civilnih žrtava u Mostaru.

Tog dana je u posljednjem ratu stradalo 113 Bošnjaka i Hrvata iz Mostara. Naravno da je za svaku osudu zločin koji su tada počinili pojedinci iz srpskog naroda, ali zašto su zaboravljeni zločini nad mostarskim Srbima u 20. vijeku? Zašto za Dan civilnih žrtava nije izabran neki datum koji bi podsjećao na sve žrtve? Umjesto toga, srpski predstavnik u Gradskom vijeću podržao je inicijativu koja potpuno zanemaruje srpska stradanja. Na kraju svega, od Milivojevića dobijamo poruku da SNSD više ne želi da bude dio Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru, čime je razbijeno teško stečeno jedinstvo – kaže Golo.

“Ne uvažavaju naš glas”

S druge strane, odgovarajući na optužbe koje je protiv njega iznio Golo, šef mostarskog SNSD, Velibor Milivojević, tvrdi da je predsjednik Koordinacije srpskih udruženja „krajnje maliciozan“ i da je upravo zbog takvih stavova i omalovažavanja rada na poboljšanju položaja mostarskih Srba SNSD istupio iz Koordinacije.

– Nezadovoljni smo radom Koordinacije i neuvažavanjem našeg glasa. Od prikupljenog novca za potrebe mostarskih Srba u kojem smo učestvovali, a gdje je SNSD iznio najveći teret, moglo se uraditi mnogo više na srpskim projektima i pomoći srpskoj zajednici. Većina naših ideja je odbijena i bili smo prosto prinuđeni da zbog takvog odnosa Koordinacije prema SNSD izađemo iz toga – kaže Milivojević.

FOTO: RTRS/SCREENSHOT
FOTO: RTRS/SCREENSHOT

On, između ostalog, ističe da Golo nije osoba koja je kompetentna da govori o novcu koji iz gradskog budžeta ide za potrebe srpske zajednice.

– Ako me pitate za položaj Srba u Mostaru, i ja ću izraziti nezadovoljstvo tretmanom, ali u zadnje dvije godine napravljen je značajan napredak. Uspjeli smo da u čisto srpskim naseljima za projekte izdvojimo ta sredstva iz budžeta. Ne kažem da je to dovoljno, ali u prethodnih 15 godina izdvojeno je manje nego u posljednje dvije. Slažem se da su potrebe veće, da zaslužujemo više, ali sam mišljenja da pozitivni pomaci postoje i da idemo prema boljem – kaže Milivojević.

On tvrdi i da se popravlja situacija kad je riječ o zapošljavanju Srba u gradskim institucijama Mostara.

– I ta slika se stalno popravlja, a ranije je bila porazna. Što se tiče optužbi da sam podržao da 13. jun bude proglašen Danom civilnih žrtava, upravo je to primjer kako Srbi sami sebi nanose najveću štetu. Šta je Golo po tom pitanju radio sve ovo vrijeme? Javno i pred svima sam rekao da se treba pokloniti svim žrtvama, da među 800 civilnih žrtava u Mostaru ima 146 Srba, kao i da treba napraviti jedinstven spomenik, koji će biti na neutralnoj lokaciji i gdje će svi moći da dođu kako bi na na svoj način odali počast žrtvama – zaključio je Milivojević.

TAMINDŽIJA: POSTOJE OGROMNE PODJELE

Potpredsjednik Gradskog odbora SDS u Mostaru, Ljubiša Tamindžija, za Srpskainfo kaže da je ta stranka na izborima za Gradsko vijeće, prije godinu i po dana, svesrdno podržala zajedničku srpsku listu. Što se tiče položaja mostarskih Srba, Tamindžija tvrdi da su pomaci na bolje minimalni.

– Naše želje i potrebe su mnogo veće. Nekih pomaka ima, ali to je malo i nedovoljno. Ono što je izuzetno loše jesu ogromne podjele koje postoje među predstavnicima srpske zajednice u Mostaru – ocjenjuje Tamindžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: