Naslovna Izdvajamo IRANSKA FLOTA U VODAMA JUŽNE AMERIKE: Potez razbesneo Amerikance

IRANSKA FLOTA U VODAMA JUŽNE AMERIKE: Potez razbesneo Amerikance

0

DVA iranska ratna broda pristala su u Rio de Žaneiru nakon što je brazilska vlada dala dozvolu, uprkos pritisku SAD da im to zabrani.

Ratni brodovi IRIS Makran i IRIS Dena su stigli u nedelju ujutru, saopštila je lučka uprava Rija.

Rojters je ranije ovog meseca izvestio da se Brazil povinovao pritisku SAD i da je odbio zahtev Irana da brodovi pristanu u Riju krajem januara, u vreme kada je brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva leteo u Vašington da se sastane sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Zamenik načelnika brazilskog pomorskog štaba viceadmiral Karlos Eduardo Horta Arentz dao je odobrenje da iranski brodovi pristanu u Riju između 26. februara i 4. marta, objavljeno je u Službenom listu 23. februara.

Brazilska mornarica ovlašćuje strano plovilo da pristane u Brazilu, ali samo nakon odobrenja ministarstva spoljnih poslova koje uzima u obzir molbu ambasade koja je tražila dozvolu.

Američka ambasadorka Elizabeta Bagli pozvala je 15. februara Brazil da ne dozvoli iranskim brodovima da pristaju.

– U prošlosti su ti brodovi omogućavali ilegalnu trgovinu i terorističke aktivnosti, a takođe su sankcionisani od strane Amerike. Brazil je suverena nacija, ali mi čvrsto verujemo da ti brodovi ne bi trebalo nigde da pristaju – rekla je Bagli.

Diplomatija sa Iranom je bila jedna od najvažnijih aktivnosti tokom Lulinog prethodnog predsedničkog mandata, podseća britanska agencija.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube