Naslovna Najnovije Iranski predsjednik: Jednostranost međunarodnog finansijskog sistema kojim dominiraju SAD će se ubrzo...

Iranski predsjednik: Jednostranost međunarodnog finansijskog sistema kojim dominiraju SAD će se ubrzo okončati

0

Iranski predsjednik Ibrahim Raisi izjavio je da je jednostranost međunarodnog finansijskog sistema kojim dominiraju SAD ubrzo okončati, nakon najave da će Egipat, Etiopija, Argentina, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati postati punopravne članice BRIKS-a.

Pristupanje Irana dodatno će osnažiti sposobnost te organizacije da se suprotstavi američkoj hegemoniji, izjavio je Raisi tokom sastanaka sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom na marginama samita lidera BRIKS-a u Južnoj Africi, prenosi portal „Krejdl“.

„Širenje grupe BRIKS pokazuje da je jednostrani pristup na putu da nestane“, rekao je Raisi.

Kineski predsjednik je rekao da je njegova zemlja „sprema da unaprijedi saradnju sa Iranom u okviru grupe BRIKS i drugih multilateralnih blokova“, kao i da je Peking „spreman da ojača prijateljstvo i produbi međusobno povjerenje sa iranskom stranom, i da nastavi međusobnu podršku pri suštinskim zajedničkim interesima.“

Podsjetimo, Kina je posredovala u istorijskom obnavljanju diplomatskih odnosa između Irana i Saudijske Arabije prošlog marta, a obije ove zemlje postaće članovi BRIKSA za četiri mjeseca.

U iranskoj delegaciji u Južnoj Africi bili su i ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahjan i politički savjetnik iranskog predsjednika Mohamed Džamšidi.

Zemlje članice BRIKS-a pregovaraju o isključivoj trgovini nacionalnim valutama, što bi osporilo hegemoniju američkog dolara.

Zvaničnici su rekli da postoje planovi da se u budućnosti uvede zajednička valuta za blok BRIKS, sada poznata kao BRIKS+, uz dodavanje novih članica. Podsjetimo, oko dvadesetak zemalja podnijelo je zvanične zahtjeve za pristup ovoj organizaciji.

Pojava snažnog konkurenta G7 koji trguje drugim valutama osim američkog dolara otežaće Vašingtonu jednostrano uvođenje sankcija ekonomijama suverenih država koje se protive spoljnoj politici SAD, kao što su Iran, Sirija i Rusija.

(rt balkan)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube