Naslovna Republika Srpska Istočna Ilidža: Usvojen izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu

Istočna Ilidža: Usvojen izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu

Odbornici Skupštine opštine Istočna Ilidža usvojili su izvještaj i odluku o izvršenju budžeta opštine za prošlu godinu u iznosu od oko 6,5 miliona KM.

Načelnik Istočne Ilidže Marinko Božović rekao je da opština ima akumulirani deficit od oko 1,6 miliona KM.

“Određene odluke u Skupštini opštine moraju se donositi kako bi se ujednačili prihodi i rashodi, tako da danas imamo situaciju da su nesaradnja i nerazumijevanje zakonodavne vlasti doveli u situaciju opštinu da ima akumulirani deficit od 1,6 miliona KM”, izjavio je Božović novinarima nakon sjednice.

U strukturi deficita, prema njegovim riječima, iz 2018. godine je oko 490.000 KM deficita, a koji je iz tekućih sredstava isplaćen u 2019.

“Na kraju 2019. godine nismo bili u situaciji da ga kroz rebalans budžeta stavimo na rashodovnu stranu i da se sve te obaveze kroz to završe. Ostatak ovog budžetskog deficita sastavljen je od 500.000 do 600.000 KM, koje su u budžetu bile planirane od prodaje zemljišta, dok se nešto odnosilo na nedovoljno punjenje budžeta na ime poreza na dodatu vrijednost, te određenih toškova koje je opština imala u prošloj godini”, naveo je Božović.

Prema njegovim riječima, do danas je “sanirano” oko milion KM, dok će na jednoj od narednih sjednica Skupštine opštine biti govora o načinu isplate ostatka deficita.

Odbornici su primili k znanju informaciju o radu preduzeća “Vodovod i kanalizacija” iz Istočnog Sarajeva, te donijeli zaključak kojim se od ove firme traži da dostavi informacije u vezi sa investicionim ulaganjima, problemima u vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, te o broju domaćinstava u Istočnoj Ilidži i iznosu koji oni uplaćuju ovoj firmi za pružanje usluga.

Govoreći o formiranju petog odjeljenja u Opštinskoj upravi, koje su izglasali odbornici okupljeni oko SDS-a, Božović je rekao da je odjeljenje za urbanizam, prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove podijeljeno na dva odjeljenja.

Prema njegovim riječima, time su stvoreni preduslovi za bolju kontrolu i upravljanje stambeno-komunalnim poslovima.

Kada je riječ o deficitu u budžetu opštine, zamjenik šefa Kluba odbornika SNSD-a Miloš Golijanin rekao je da je ova stranka na ranijim sjednicama ukazivala na nesrazmjernu alokaciju sredstava.

“Riječ je o velikom iznosu sredstava u vrijeme predizborne kampanje”, istakao je Golijanin, te dodao da je riječ o nedomaćinskom pristupu nadležnih u opštini Istočna Ilidža, što je dovelo do minusa u budžetu, zajedno sa pandemijom virusa korona.

On je izrazio nezadovoljstvo dodavanjem tačaka predloženom dnevnom redu na samoj sjednici, imajući u vidu da je riječ o formiranju novog odjeljenja u vrijeme budžetskog deficita.

“Odjeljenje za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove pretvorilo se u nova dva odjeljenja – Odjeljenje za prostorno uređenje i ekologiju i Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i civilnu zaštitu”, rekao je Golijanin.

Kada je riječ o izvještaju o radu preduzeća “Komil” za prošlu godinu i skidanja te tačke sa današnje sjednice Skupštine opštine, Golijanin je rekao da je prošlogodišnji deficit ove firme u iznosu od oko 50.000 KM prouzrokovan prevelikim zapošljavanjem.

“Stav Kluba odbornika SNSD-a je da je preveliko zapošljavanje u preduzeću prouzrokovalo deficit jer je u zadnje četiri godine zaposleno 19 novih radnika, a svi prihodi koji su ostvareni kroz naplatu otišli su u plate dodatno zaposlenih”, istakao je on.

SRNA