Naslovna Najnovije Istog dana u Banjaluci PRIVEDENI NAJPOZNATIJI LOPOVI: Rakić i Jelača zajedno u...

Istog dana u Banjaluci PRIVEDENI NAJPOZNATIJI LOPOVI: Rakić i Jelača zajedno u pohodu, Sabaheta pala po potjernici

0

Troje iskusnih lopova, koji iza sebe imaju na stotine krađa i hapšenja, juče su privedeni na području Banjaluke, potvrđeno je za Srpskainfo.

Kako nezvanično saznajemo, uhapšeni su neki od najpoznatijih lopova u BiH. Tako je policija juče lisice na ruke stavila Sabaheti Džindo iz Sarajeva, koja godinama važi za najpoznatiju kradljivcu u BiH. Istog dana uhapšeni su i Ranko Rakić i Dragan Jelača, takođe godinama poznati policiji po krivičnim djelima. Rakić je jedan od rekordera u Republici Srpskoj po broju hapšenja i počinjenih krađa.

Napali osobu s invaliditetom

Rakić i Jelača su uhapšeni u noći između utorka i srijede, zbog sumnje da su samo dva sata ranije opljačkali osobu sa invaliditetom.

Oni su ga oborili na zemlju i oteli mu ruksak s cigaretama i manjom količinom novca.

Banjalučanin Ž.U. je osoba sa invaliditetom koja koristi štaku, a sinoć je prijavio policiji da su mu dva muškarca prišla s leđa, u banjalučkom naselju Lauš, te ga oborili na zemlju i uzeli torbu s ličnim stvarima.

Samo dva sata kasnije u naselju Borik policija je pronašla Jelaču i Rakića i kod njih pronašla ukradene predmete.

FOTO: BUTIK DIVOS BANJA LUKA - MRKONJIĆ GRAD - PRIJEDOR/FACEBOOK/SCREENSHOT
FOTO: BUTIK DIVOS BANJA LUKA – MRKONJIĆ GRAD – PRIJEDOR/FACEBOOK/SCREENSHOT

Iz Policijske uprave Banjaluka saopšteno je da je u utorak, oko 23 časa, oštećeni prijavio da su ga napale dvije nepoznate osobe i ukrali mu torbu s novcem, mobilnim telefonom i ličnim stvarima.

Istog dana je banjalučka policija uhapsila i Sabahetu Džindu, koja je poznato i po nadimku Kraljica džeparoša. Uhapsili su je pripadnici Policijske uprave Banjaluka, na osnovu tri raspisane potrage.

– Prilikom vršenja redovnih poslova i zadataka policija je legitimisala S.Dž. iz Sarajeva, gdje je nakon izvršenih provjera utvrđeno da su za njom raspisane potrage od strane policijskih uprava Banjaluka, Doboj i Zvornik zbog počinjenih krađa – rekli su u PU Banjaluka.

FOTO: PU ZAGREBAČKA
FOTO: PU ZAGREBAČKA

Nakon završene kriminalističke obrade, ona je predata policijskim službenicima Policijske uprave Doboj na dalje postupanje.

Kada je riječ o Rakiću i Jelači, ovaj dvojac se na stupcima crne hronike našao i početkom septembra prošle godine.

Tada je u centru Banjaluke došlo do tuče između njih dvojice, u kojoj je deblji kraj izvukao Rakić, kojem je tom prilikom izbijen i zub. Prema tadašnjim informacijama, do sukoba je vjerovatno došlo tokom podjele plijena iz nekih krađa. Međutim, očigledno je da su se pomirili i nastavili zajedno da pljačkaju.

Zatvor

Rakiću ovo  nije ni prvi put da opljačka osobu sa invaliditetom. On je nedavno i osuđen na pet godina zatvora u banjalučkom Okružnom sudu, jer je na Badnji dan opljačkao Banjalučanina Ljubomira B, kojem je upao u kuću dok je spavao i osim novca uzeo torbicu s dokumentima i protezu za nogu. Poslije bijega protezu je odbacio, ali ga je policija pronašla i uhapsila.

Prema presudi, Rakić je 6. januara oko 22 sata ušao u kuću Ljubomira B. u banjalučkoj Ulici srpskih rudara, zatekao ga na spavanju, te ga osvijetlio mobilnim telefonom kako bi ga probudio i tražio novac.

Vlasnik je razbojniku dao novčanik u kome je bilo 200 KM, a optuženi je izlazeći iz kuće uzeo ortopedsku protezu za nogu, štaku, mobilni telefon i mušku tašnu i pobjegao.

Rakić je jedan od najpoznatijih lopova u Banjaluci i okolini; u svojoj kriminalnoj biografiji ima više od 100 počinjenih krivičnih djela.

Radi se o osobi koja, kada je na slobodi, krade sve što stigne, a prije par godina kamere su ga snimile kako je ukrao čak i lutku iz izloga.

Očevidac ubistva

Rakić je tražen i u Njemačkoj. On je, inače, rođen u Bohumu, a u periodu od 2008. do 2016. godine počinio je 36 krivičnih djela u  toj državi. Posebno se ističu krivična djela povezana s narkoticima, zatim pronevjere novca, krađe, provale i druga krivična djela.

Jelača je takođe od ranije poznat policiji zbog teških krivičnih djela, a prije par godina bio je uhapšen i zbog navođenja djece na prostituciju. Žrtve su bile mahom štićenice Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” iz Banjaluke.

Sumnjičen je i za krađe. Takođe, bio je očevidac ubistva Brune Rolda, te je na sudu svjedočio protiv optuženih. Jelača je u martu bio akter požara u napuštenoj kući u banjalučkom naselju Dolac u kojoj je našao utočište.

KRALJICA DŽEPAROŠA

Sabaheta Džindo je po zanimanju ekonomski tehničar, ali je javnosti u BiH i regionu poznatija po mnogobrojnim krađama novca. Princip rada kraljice džeparoša uvijek je isti. Ljubazno bi razgovarala sa žrtvom, a zatim bi iskoristila njenu nepažnju i ukrala novac.

Džindo je u proteklim godinama osuđivana u sudovima u Hrvatskoj i BiH. U skoro svim presudama bila joj je izrečene i mjera psihijatrijskog liječenja. Posljednju presudu Sabaheti Džindo objavio je Osnovni sud u Banjaluci. Džindo je osuđena na pet mjeseci zatvora, a takođe joj je izrečena i bezbjednosna mjera psihijatrijskog liječenja. Ona je u potpunosti priznala krivicu za krađu novca u septembru prošle godine u centru Banjaluke.

Nakon krađe u Banjaluci, Džindo je uhapšena i pritvorena, jer se radilo o višestrukoj povratnici u izvršenju krivičnih djela. Tokom boravka u pritvorskoj jedinici KPZ Banjaluka pokušala se ubiti, a tragediju su spriječili zatvorski čuvari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: