Naslovna Izdvajamo Istorija je neraskidivo vezala SDS i Republiku Srpsku

Istorija je neraskidivo vezala SDS i Republiku Srpsku

0
Mirko Sarovic predjsednik SDS-a

– Srpska demokratska stranka je preteča Republike Srpske, utemeljitelj ideje o njenom nastanku, ujedinitelj srpskog naroda zapadno od Drine, lučonoša ideje o slobodi srpskog naroda i idejni tvorac političkog organizovanja Srba u najtežim trenucima za srpski narod.

Ovo je poručio danas predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović, povodom Petrovdana, krsne slave i 31. godine od postanka te stranke.

„Istorija je danas, 31 godinu od osnivanja SDS-a, čvrsto i neraskidivo vezala Srpsku demokratsku stranku i Republiku Srpsku a ideje i ime Srpske demokratske stranke duboko uklesala u temelje Republike Srpske. Politička stremljenja i hrabrost osnivača Srpske demokratske stranke sačuvali su srpski narod u BiH od sudbine koju su naši sunarodnici doživjeli u Кrajini ili na Кosovu“, kazao je Šarović.

On je istakao da je kad je bilo najteže upravo su pod barjakom i grbom Srpske demokratske stranke branjeni sloboda i opstanak srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

„I danas kao i prije 31 godinu Republika Srpska je naše najveće zavještanje. Drugačiji su izazovi ali naša predanost Republici Srpskoj je jednaka kao i prije 31 godinu. Svih ovih godina Srpska demokratska stranka je dijelila sudbinu svoga naroda i upravo je u tome
recept naše snage i političkog trajanja“,  naglasio je Šarović.

Predsjednik SDS je poručio da danas svi politički i društevni autoriteti kao i srpski narod, Srpskoj demokratskoj stranci daju priznanje i počast na sve urađeno u ovih 31 godinu.

„Svih ovih godina Srpska demokratska stranka je ostala i srpska i demokratska. U svim izazovima teškim za naš narod uvijek smo bili snaga pomoći, uvijek na strani svog, srpskog naroda. S druge strane, demokratski kapaciteti i demokratska stremljenja koje Srpska demokratska stranka pojeduje i njeguje u svom radu svih ovih godina, nešto je čime bi se mogle podičiti i političke partije daleko razvijenijih demokratije nego što je Republika Srpska“, rekao je Šarović.

On je iskoristio priliku da se obrati i članstvu SDS-a, a upravo odanost i povjerenje članstva prema ideju SDS-a prevazilazi sve izazove koje su vrijeme, naši politički protivnici i međunarodna zajednica pokušali nametnuti kao teret Srpskoj demokratskoj stranci.

„Odanost i vjera našeg članstva, čestitih domaćina, radnika, intelegencije a posebno naših dama, koje su najodaniji dio našeg drušva, prema Srpskoj demokratskoj stranci jača je od napora svih naših neprijatelja da učine da SDS oslabi ili nestane. Upravo ste vi razlog zašto se naš barjak ponosno viori danas i u Banjaluci, i u Bijeljini i u mom Istočnom Sarajevu i u Hercegovini i u Posavini i na Кozari. Jednim srcem kuca danas svaki SDS-ovac od Novog Grada do Trebinja. To je dokaz da naša ideja i danas vrijedi“, zaključio je Šarović.

Srpska demokratska stranka nastala je prije 31 godinu u Sarajevu, nakon što su bile formirane Stranka demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice u BiH.

Osnivačka skupština održana je u sarajevskoj Skenderiji, a prvi predsjednik je bio Radovan Karadžić.

Nakon njega predsjednik stranke je bio Aleksa Buha, zatim Dragan Kalinić, pa Dragan Čavić, Mladen Bosić i Vukota Govedarica.

Srpska demokratska stranka je najstarija stranka u Republici Srpskoj i za razliku od drugih stranaka u Republici Srpskoj, pa i u regionu je stranka sa burnim istorijskim nasljeđem.

Osjetila je i „bič“ međunarodne zajednice, a bilo je i pokušaja da joj se zabrani politički rad…. Uspjela je sve to, kao i unutrašnja previranja da preživi i nakon svih ovih godina druga je politička snaga u Republici Srpskoj, koja je, prema riječima sadašnjeg predsjednika Mirka Šarovića, u potpunosti spremna da preuzme na narednim izborima sudbinu Republike Srpske u svoje ruke.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube