Naslovna Svijet Izbićemo im zube: Putin o onima koji žele da „odgrizu“ dio Rusije

Izbićemo im zube: Putin o onima koji žele da „odgrizu“ dio Rusije

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će Rusija oštro odgovoriti svima koji pokušaju da posegnu na njenu teritoriju.

„Svi žele da nas negdje ‘ujedu’ ili da nam nešto ‘odgrizu’, ali oni koji namjeravaju to da učine trebalo bi da znaju da ćemo izbiti zube svima tako da više ne mogu da grizu“, obećao je predsjednik Rusije na sastanku organizacionog odbora „Pobjeda“.

Istovremeno, Putin je istakao da Rusija ne ide putem militarizacije ekonomije.

Prema njegovim riječima, što zemlja postaje jača, njeni protivnici odmah nalaze povode da pokušaju da ograniče njen razvoj. Takvi pokušaji nastavili su se odmah posle raspada SSSR-a, primijetio je Putin.​

Ruski lider je podsjetio da je za odbranu ove godine izdvojeno tri biliona rubalja (ili 42 milijarde dolara po trenutnom kursu), dok američki vojni rashodi, prema riječima Putina, „premašuju 770 milijardi“.

Ako gledamo apsolutne iznose, Rusija je negdje u prvih 10 zemalja, ali pri kraju tog spiska, precizirao je predsjednik.

Kako je rekao, ispred Rusije nisu samo SAD, Kina, Indija, Saudijska Arabija, sve vodeće evropske zemlje poput Njemačke, Francuske, Velike Britanije, već i zemlje poput Japana, koje nešto malo više, ali ipak troše više od Rusije na nacionalnu odbranu, uprkos tome što kod njih po Ustavu vojska praktično i ne postoji.

Istovremeno, ruska vojska ima najsavremenije nuklearne snage obuzdavanja, primijetio je on.

„Imamo generalno novu vrstu strateškog oružja, interkontinentalni blok ‘Avangard’ sa hipersoničnom brzinom. Niko drugi još nema, ali mi imamo hipersonično oružje“, istakao je Putin.

On je upozorio da će se pokušaji obuzdavanja Rusije nastaviti, jer njenim protivnicima „takva zemlja jednostavno nije potrebna“.