Naslovna Izdvajamo Izbori donose novi CIRKUS U SKUPŠTINI: Šta je obilježilo 2021. i kako...

Izbori donose novi CIRKUS U SKUPŠTINI: Šta je obilježilo 2021. i kako odbornici vide budućnost gradskog parlamenta (FOTO,VIDEO)

0

Usvajanje prošlogodišnjeg budžeta grada Banjaluka, a kasnije i rebalansa, uz cirkus koji je pratio obje procedure, predstavljaju najgore momente u radu gradskog parlamenta u prošloj godini, saglasni su oni koji sjede u skupštinskim klupama.

Kada je u pitanju ova, odbornici su uglavnom skeptični, ne isključuju mogućnost da će se predizborna atmosfera preseliti u skupštinsku salu, a to u prevodu znači da se može očekivati „sve i svašta“.

U prethodnoj godini rad Skupštine grada Banjaluka je u najmanju ruku bio turbulentan, a „krivac“ je sastav vlasti u gradu na Vrbasu, nakon zadnjih lokalnih izbora – gradonačelnik iz jedne političke opcije, a većina u Skupštini grada Banjaluka iz druge. Taj neviđen spoj je doveo do situacija koje se prethodnih godina nisu mogle vidjeti u Banjaluci.

Sjednice Skupštine grada su se pretvorile u rijaliti šou pun političkih tenzija i performansa, sa diskusijama koje su više izgledale kao svađe i većinom su se svodile na lična prepucavanja i optuživanja. Zasjedanja više nisu trajala satima, već danima i sedmicama, a često su odgađana i prekidana i tako redom. Borba nije bila ograničena na samu skupštinsku salu i sjednicu, već se ona vodila i mimo sjednica, preko medijskih istupa odbornika i predstavnika političkih partija u kojima je „druga strana optuživana za sabotažu, opstrukciju, prijetnje, linč“.

U moru svih događaja kojima je svedočila javnost pitali smo odbornike koje su po njihovom mišljenju bile najgore situacije. Da li se išta pozitivno izrodilo iz brojnih sukoba? Šta je se treba desiti u 2022. godini da bi Skupština efikasnije radila?

Budžet i fašisti

U centru skoro svih dešavanja bio je najbrojniji odbornički Klub u Skupštini grada, SNSD.

Predsjednik Skupštine grada i kadar ove partije, Mladen Ilić, rekao je da definitivno nije lako izabrati jednu situaciju i nazvati je najgorom, ali smatra da se ono najlošije moglo vidjeti kada su na dnevnom redu zasjedanja bile finansije.

– Momenti u Skupštini kada se usvajao budžet za 2021. godinu svakako su bili ispod svakog nivoa. Reakcije gradonačelnika i pojedinih odbornika nisu priličile poslu koji obavljaju. Kasnije, kada je došao rebalans budžeta i sve one situacije oko ulaska – neulaska u Skupštinu, takođe su izgledale jako loše –ocijenio je Ilić.

I pored loših stvari koje su se dešavale, Ilić smatra  da su posljednje sjednice bile „pokazatelj da odbornici mogu u jednom normalnom tonu razgovarati i usaglasiti se oko nekih stvari“.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Usvajanje budžeta za 2022. godinu je, po meni, momenat kojim smo jedni drugima pokazali da ipak možemo funkcionisati – dodao je Ilić.

Izrazio je nadu da će ova godina biti bolja kada je u pitanju efikasnost rada Skupštine grada.

-Važno je da svako krene od sebe, poboljša svoj rad i u globalu će sama Skupština mnogo bolje raditi. U prošloj godini smo raspravljali o najbitnijem dokumentu – budžetu i na taj način završili priču oko te teme. Nadam se zaista da možemo nastaviti u smjeru u kom smo završili jako tešku prethodnu godinu – naveo je Ilić.

Njegov partijski kolega i šef Kluba odbornika SNSD, Dragoslav Topić, ima malo drugačije viđenje dobrog i lošeg kada je u pitanju rad lokalnog parlamenta u prošloj godini.

On smatra da je ponašanje sada već bivšeg odbornika PDP Ivana Begića, koji je jednom prilikom nazvao odbornike većine fašistima i time, kako je Topić naveo, vrijeđao kolege – najgori momenat u radu Skupštine.

 

– Pozitivna je isplata jednokratne novčane pomoći porodiljama i zdravstvenim radnicima, na čemu su insistirali odbornici skupštinske većine, kao i dogovor s gradonačelnikom oko usvajanja budžeta za 2022.godinu – kazao je Topić.

I pored svih problema koji su se događali, Topić smatra da je Skupština bila efikasna u 2021. godini, jer su, kako je naveo, „usvojene gotovo sve tačke koje su razmatrane“.

– Za još efikasniji rad u 2022. je potrebno veće uvažavanje odbornika od strane gradonačelnika, jer se mnogo vremena gubilo na lična prepucavanja, koja nisu bila vezana za dnevni red, a svakako treba i mijenjati Poslovnik o radu Skupštine – smatra Topić.

Skupština kao arena

Mišljenje o prošloj godini imaju i odbornici koji su u suprotnom taboru. I njihova razmišljanja su uglavnom vezana za sve ono što se događalo oko gradskih finansija, usvajanje budžeta grada za 2021. godinu i rebalansa.

Odbornik PDP Milko Grmuša kaže da je bilo nekoliko neprijatnih i negativnih scena, ali da je to sve „sastavni dio života svakog parlamenta“.

– Neusvajanje budžeta za 2021. godinu u zakonom predviđenom roku svakako je najozbiljniji propust Skupštine grada, odnosno kolega koje su smatrale da je to ispravna politička taktika. Takva politička odluka prouzrokovala je čitav niz praktičnih smetnji u funkcionisanju grada tokom prošle godine i to su na svojoj koži osjetili praktično svi naši sugrađani, bez obzira na političku pripadnost. Do današnjeg dana mi nije jasan smisao takve odluke, jer je prijedlog budžeta za 2021. godinu sačinila u potpunosti prethodna gradska administracija predvođena SNSD. Takođe, ne dopadaju mi se određeni trendovi stvaranja nekih većina na nepravnim osnovama. U tome nikad neću učestvovati – istakao je Grmuša.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

I pored problema, Grmuša kaže da je bilo pozitivnih pomaka. Smatra da je najvažnija pozitivna stvar to što se „politički i društveni ratovi više ne rješavaju na ulicama već u Skupštini grada“.

– Uvjeren sam da je to ogroman i strateški uspjeh ove generacije političara u Skupštini grada, mada mi se čini da mnogi toga uopšte nisu svjesni. Uz sva nesnalaženja, sitne pakosti i politička neiskustva, ipak su aktuelni saziv Skupštine grada i gradonačelnik institucionalizovali konflikte koji se danas rješavaju tamo gdje je za to i mjesto, u samoj Skupštini grada – rekao je Grmuša i naglasio da su najveći problemi Banjaluke naslijeđeni te da duboku političku podijeljenost nisu kreirali ljudi koji sjede u Skupštini grada i gradonačelnik, nego „neki stariji i daleko podmukliji“.

Dodaje da i pored „ogromnog političkog nepovjerenja i konflikta”, Skupština grada ipak funkcioniše.

– Rasprave su teške, ponekad i mučne, ali odluke se ipak usvajaju. Bilo je puno izazova, ali smo uspjeli spriječiti veće blokade grada – rekao je Grmuša.

 

Smatra da je aktuelna vlast u Banjaluci s gradonačelnikom iz jedne političke opcije i većine u skupštini iz druge, stvorila određen sistem kontrole.

– U Banjaluci  je kreiran sistem ravnoteže moći, gdje skupštinska većina kontroliše rad gradonačelnika, a skupštinska manjina rad skupštinske većine. Više je međusobne kontrole i mislim da je to pozitivno, jer je razbijen politički monopol bilo koje opcije. Uz ogromne porođajne muke, demokratija je ipak došla u Banjaluku – poručio je Grmuša.

Smatra da će na rad Skupštine u ovoj godini uticati opšti izbori koji nas očekuju.

– S obzirom da je riječ o izbornoj godini, tu će biti zaista puno izazova. No, nadam se da će većina kolega shvatiti da su oni, ovako ili onako, politička budućnost i Banjaluke i Srpske, te da od stepena njihove odgovornosti, mudrosti i brzine sazrijevanja zavisi koliko ćemo brzo popravljati stvari u našem gradu, ali i našoj zemlji. Ja mogu dati samo lični primjer, a on se svodi na to da imaš ime, prezime i obraz, da su to stvari koje moraju biti iznad partijskih interesa, da čovjek mora biti tolerantan i učtiv, te poštovati drugačija mišljenja – naveo je Grmuša.

Saradnja ima granice

Odbornik PDP Dragan Milanović se slaže sa svojim kolegom Grmušom. I on smatra da su okolnosti koje su pratile (ne)usvajanje budžeta grada za 2021. godinu dale najružniju sliku o Skupštini grada.

– Najnapetija i po građane najnepovoljnija situacija koju je prouzrokovala Skupština grada u prethodnoj godini je bilo prvo odbijanje usvajanja budžeta,  kada smo bili u situaciji da nemamo ni budžet ni privremeno finansiranje. Došli smo u opasnost da Banjaluka bude potpuno paralizovana. Srećom, prevladao je razum, pa smo vrlo brzo zakazali novu sjednicu i usvojili kakav-takav budžet, s kojim smo takođe imali dosta problema, jer su amandmanima skinuta sredstva sa stavki koje su neophodne za normalno funkcionisanje grada, pa je bilo poteškoća uprkos tome što je novca bilo više nego ikada – naveo je Milanović.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

I pored svih nesuglasica Milanović priznaje da na kraju nije sve bilo toliko crno, ali da saradnja sa odbornicima većine u Skupštini grada ima svoje granice.

– Treba biti pošten i reći da većinu odluka donosimo jednoglasno ili sa ubjedljivom većinom, uprkos tome što predstavljajmo dva politički potpuno suprotstavljena bloka. Radi se o tekućim stvarima koje nemaju politički značaj, a važne su za naše sugrađane. E, kada dođu na dnevni red tačke kao što je budžet, kao što su kadrovska pitanja, izvještaji rada preduzeća, tada već prestaje to sinhronizovano djelovanje. Što je i normalno – naglasio je on.

Dodaje da je i tu bilo izuzetaka.

– Kao nešto najpozitivnije bih izdvojio usvajanje rebalansa kojim smo dobili mogućnost da realizujemo mnogo projekata i bila bi prava šteta da do toga nije došlo. Kada se već ostvario suficit od 17 miliona KM neozbiljno bi bilo da je ostao neutrošen. To je prepoznalo nekoliko kolega odbornika koji inače pripadaju skupštinskoj većini i ja sam im na tome zahvalan – kazao je Milanović.

Smatra da su stvorene pretpostavke da u ovoj godini Skupština grada radi efikasnije, zato što je najveća prepreka već pređena – usvojen je  budžet grada za ovu godinu.

– Bar po tom pitanju neće biti trzavica kao prošle godine, ali uvijek ima ono “ali”. Ova godina je izborna i nema sumnje da će se predizborna atmosfera i kampanja preseliti i u skupštinske klupe, pa se može svašta očekivati – istakao je Milanović.

Opšti izbori, prekretnica

Veteran u skupštinskim klupama odbornik SDS Aleksandar Petković kaže da je u Banjaluci nakon 20 godina došlo je do promjene vlasti u jednom segmentu, što je zakomplikovalo situaciju i stvorilo dvovlašće.

– Kao najveću negativnost smatram da su ljudi, odnosno stranke koje su vladale dvije decenije spremne da nametnu sve ono što nisu činili dvije decenije, samo da bi napravili neefikasan budžet i s tim gradili politiku protiv političkog protivnika. Na kraju za to ispaštaju građani, jer se ne bavimo onim što je nadležnost lokalne zajednice, već se novac usmjerava tamo gdje Grad nema ingerencije, a stvari za koje je sam Grad zadužen ne mogu se u punom kapacitetu rješavati – kazao je Petković.

On smatra da je ta promjena vlasti najpozitivnije što se dogodilo i pored problema koji su nastali sudarom suprotstavljenih političkih opcija.

– Bez obzira na sva ova dešavanja tokom godine pozitivno je što smo izašli iz začaranog kruga u kojem su mnogi vjerovali da je vlast nepromjenjiva. Ono što bi bilo najbolje za građane jeste da se razriješi ova agonija sa dvovlašćem, ali ujedno za njih, ali i sam budžet bilo bi dobro da postoji uvijek jaka opozicija -naglasio je on.

Kada je u pitanju ova godina i rad Skupštine grada Petković smatra da treba biti realan.

– Ova godina je izborna i ja ne očekujem neki bitniji zaokret sve dok ne dođe do raspleta nakon izbora. Rezultati izbora će usmjeriti u kom pravcu  ćemo ići, da li pozitivnim ili negativnim. Brzo će doći i taj trenutak, lično se nadam pozitivnim stvarima i raspletu ove situacije koju danas imamo – naveo je on.

FOTO: A. ČAVIĆ/GRAD BANJALUKA
FOTO: A. ČAVIĆ/GRAD BANJALUKA

Da je prošle godine bilo dosta toga negativnog priznaje i odbornik Narodnog pokreta „Banjaluka zove“  Saša Lazić, koji kaže da je i sam učestvovao u nekoliko konfliktnih, poluincidentnih situacija.

Od svega što se dešavalo kao najgore izdvaja „neusvajanje budžeta za prošlu godinu te probleme oko rebalansa“. Kaže da je u tim situacijama druga strana svojim potezima „procese svjesno i namjerno mjesecima razvlačila“.

– Takođe, loše je i kasapljenje budžeta od strane većine, te njegova potrošnja na načine kakve nikad i nigdje nisu primjenjivali – rekao je on.

Ocjenjuje da je bilo i pozitivnih pomaka.

– Po meni je, bar kao pokazatelj određenih mogućnosti, pozitivno bilo podržavanje rebalansa budžeta od strane nekoliko odbornika skupštinske većine, početkom decembra. Ne mislim na ovo nužno kao na želju za formiranjem nove većine, nego čisto na ličnu slobodu i pravo glasa – kazao je on i naglasio da je nemoguće da ovakva konstelacija vlasti u Banjaluci bolje funkcioniše.

Zaključuje da jedinu pravu promjenu mogu donijeti izbori u oktobru.

(Srpska info)