Naslovna Izdvajamo Izolovani britanski i južnoafrički soj korona virusa u UKC RS 

Izolovani britanski i južnoafrički soj korona virusa u UKC RS 

0

U Zavodu za kliničku mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske izolovani su britanski i južnoafrički sojevi novog korona virusa. Naime, testiranje se vršilo na 93 pozitivna uzorka testovima koji su namijenjeni za identifikaciju britanskog i južnoafričkog soja.

“S obzirom na činjenicu da je krajem februara primijećen izuzetan porast pozitivnih rezultata od ukupnog broja obrađenih testova, te povećanje broja hospitalizacija, kao i ponovno obolijevanje osoba koje su već prebolovale Covid 19, u našoj ustanovi odlučeno je da se sprovede ova vrsta ispitivanja kako bi se pratila dinamika cirkulisanja mutantne forme”, saopšteno je iz UKC RS.

Iz prvog seta uzoraka, koji obuhvata period prve polovine marta (od 1. marta do 15. marta 2021. godine), odabrana su 93 uzorka, koja su pokazala da je mutantna forma N501Y bila prisutna u 66,66% uzoraka, odnosno dvije trećine testiranih.

Zanimljivo je da je jedan uzorak istovremeno bio pozitivan na obje forme virusa. Mutacija N501Y prisutna je kod britanskog soja B.1.1.7 i kod južnoafričkog soja 501W2. Razlikovanje ova dva soja moguće je izvršiti sekvenciranjem. U regionu trenutno od ova dva soja, dominira britanski soj B.1.1.7. Planirano je izvođenje sljedeće analize za uzorke prikupljene od 15. marta do 31. marta da bismo pratili dinamiku cirkulacije ovog soja.

(E.M

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: