Naslovna Najnovije Izrael i SAD upozorili Hezbolah, Gaza zasuta lecima

Izrael i SAD upozorili Hezbolah, Gaza zasuta lecima

0

Palestinci su rekli da su primili nova upozorenja od izraelske vojske da se presele iz sjeverne Gaze u južni dio pojasa, uz dodatnu poruku da bi mogli biti identifikovani kao simpatizeri „terorističke organizacije“ ako ostanu tu.

Reuters izvještava da je poruka isporučena u lecima označenim imenom i logom Izraelskih obrambenih snaga od subote i poslana ljudima putem audioporuka na mobilnim telefonima širom Pojasa Gaze.

„Hitno upozorenje, stanovnicima Gaze. Vaša prisutnost sjeverno od Wadi Gaze dovodi vaš život u opasnost. Ko god odluči ne otići sa sjevera Gaze na jug Wadi Gaze, mogao bi biti identifikovan kao saučesnik u terorističkoj organizaciji“, stoji u letku.

Izrael je ranije upozorio Palestince da se presele na jug, iako su Palestinci za Reuters rekli da im ranije nije rečeno da bi se mogli smatrati simpatizerima „terorista“ ako to ne učine.

Otkako je započeo s osvetničkim udarima nakon iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra, Izrael je više puta bombardovao područja južno od Wadi Gaze, uprkos uputstvima Palestincima da se tamo evakuišu.

U međuvremenu, Izrael i SAD upozorili su Hezbolah, koji ima podršku Irana, da ne otvara drugi front u ratu.

Dvije osobe ubijene u izraelskom napadu na sirijske aerodrome

Glavna uprava za meteorologiju Sirije saopštila je da su dva radnika poginula u izraelskom napadu na međunarodni aerodrom u Damasku. Izrael je pogodio i međunarodni aerodrom u Alepu. Napad je oba aerodroma stavio van upotrebe.

Redovni letovi za i iz Damaska i Alepa preusmjereni su u međunarodni aerodrom Latakia, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja. Izrael je ove godine nekoliko puta napao aerodrome u okviru nastojanja da zaustavi isporuke iz Irana svojim posrednicima na Bliskom istoku.

Izraelska vojska tvrdi da je ubila visoko rangiranog pripadnika Hamasa i desetine terorista

Izraelska vojska tvrdi da je ubila zamjenika šefa Hamasovih raketnih snaga, kao i desetine terorista u noćnim napadima na Gazu, saopštila je novinska agencija Reuters. Vojska je takođe rekla da je jedan od njenih napada u Libanu pogodio mjesto koje je lansiralo projektile na izraelske avione.

Izraelska vojska objavila je da Hamas kao taoce u Gazi još uvijek drži 212 ljudi.

Dvije Amerikanke puštene su na slobodu u petak, što je Hamas opisao kao humanitarnu gestu. Militantna grupa je tvrdila da namjerava osloboditi još dva taoca iz „humanitarnih razloga“, ali ih je Izrael „odbio primiti“.

Abu Ubaida, portparol brigade Izz el-Deen al-Qassam, rekao je u saopštenju da je u petak obavijestio Katar o svojim namjerama. Nije objasnio zašto su Izraelci navodno odbili zarobljenike, a Izrael se ubrzo oglasio i rekao da su te tvrdnje „propaganda“

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube