Naslovna Najnovije Izrael izveo najjače udare od početka rata, bombarduju jug Gaze

Izrael izveo najjače udare od početka rata, bombarduju jug Gaze

0

Izrael je izveo intenzivne zračne napade na Khan Younis u južnoj Gazi, a stanovnici su to opisali kao najteže bombardiranje u ratu.

Izraelska vojska je rekla ljudima u istočnim dijelovima grada da se evakuišu dalje na jug.

Izrael vjeruje da su neki lideri Hamasa u gradu, gdje se mnogi civili skrivaju nakon što su pobjegli sa sjevera.

Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas saopštilo je da su najmanje 193 osobe ubijene u posljednjem talasu izraelskih napada, a ukupan broj poginulih u napadima sada je premašio 15.200 ljudi.Izraelske odbrambene snage (IDF) nastavile su u petak nastavile napade na Gazu, pokrenute kao odgovor na napade 7. oktobra.

Izraelsko bombardovanje Gaze nastavljeno je nakon što je u petak završio privremeni prekid vatre. IDF je saopštila da je pogodila više od 400 Hamasovih „terorističkih ciljeva“ prvog dana obnovljene operacije, piše BBC.

Na brifingu u subotu, izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će nastaviti s izraelskom vojnom operacijom dok „ne postignu sve ciljeve“ u eliminaciji Hamasa i osiguravanju oslobađanja talaca.

Khan Younis i grad Rafah, na granici s Egiptom, bili su neka od mjesta pogođenih teškim zračnim napadima, a sljedeća faza ofanzive će se vjerovatno fokusirati na južnu Gazu.

Stotine hiljada Palestinaca potražilo je sklonište u tom području, nakon što im je rečeno da pobjegnu sa sjevera teritorije, koja je bila glavna meta Izraela u ranim fazama rata.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube