Naslovna Izdvajamo Izraelska vojska se povlači iz dijelova sjevera Gaze, nailaze na žestok otpor

Izraelska vojska se povlači iz dijelova sjevera Gaze, nailaze na žestok otpor

0

Izraelska vojska povukla se u subotu iz područja do kojih je došla u pojasu Gaze usred žestokih borbi s palestinskim borcima u kojima su deseci izraelskih vojnika poginuli ili ranjeni.

Povlačenje dolazi nakon što je Izrael napredovao unutar Pojasa Gaze posljednjih dana iz nekoliko smjerova.Izraelski ratni avioni, artiljerija i ratni brodovi intenzivirali su napade na grad Gazu i sjeverni dio Gaze. S druge strane, oružano krilo Hamasa, brigade Al-Qassam, saopštilo je da je napalo izraelske vojnike, vojna vozila i tenkove, posebno u sjevernom području grada Gaze.

Na sjevernoj strani Gaze, izraelske snage su se povukle nakon što su bile stacionirane u području Al-Maqqousi u sjevernom dijelu grada Gaze, te u sjevernom području izbjegličkog kampa al-Shati, sjeverozapadno od grada Gaze.

Izraelske snage vratile su se na sjever u područje Al-Amrikiyah, sjeverozapadno od Beit Lahije, što znači da se vojska povukla 2 kilometra na položaj u području koje je dosegla prvog dana kopnene operacije 27. oktobra.

Mjesto gdje su se izraelske snage povukle je poljoprivredno područje daleko od stambenih i naseljenih područja. Mnogi su primjetili da je Izraelska vojska znatno lošije odgovorila na susrete s Hamasovim borcima u urbanim okruženjima nego što se očekivalo.

Portparol brigade Al-Qassam Abu Obeida rekao je u snimljenoj poruci da se borci Hamasa bore protiv izraelskih snaga u Beit Hanounu na sjeveru Pojasa Gaze, na sjeverozapadu grada Gaze i u jugoistočnom području grada Gaze u Al-Zaytounu i Tal al- Hawa četvrti.

„Naši mudžahidi uništili su 24 izraelska vojna vozila u protekla dva dana“, rekao je Abu Obeida.

Izraelska vojska saopštila je u subotu da je izgubila 345 vojnika od izbijanja borbi u Pojasu Gaze 7. oktobra.

Glasnogovornik Daniel Hagari rekao je na konferenciji za novinare da su četiri vojnika ubijena u Gazi, čime se broj poginulih popeo na 345.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: