Naslovna Najnovije IZRAELSKA VOJSKA UPALA U GLAVNI GRAD POJASA GAZE: Borbe lice u lice...

IZRAELSKA VOJSKA UPALA U GLAVNI GRAD POJASA GAZE: Borbe lice u lice traju (MAPA/VIDEO)

0
Izraelske odbrambene snage ušle su u grad Gazu (administrativni centar Pojasa Gaze), dovršavajući njeno opkoljavanje, piše The Hill, pozivajući se na izraelske izvore.

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari rekao je novinarima da, nakon što su opkolili grad, ratni brodovi i avioni pomažu pešadiji i oklopnim vozilima da napadaju komandne centre Hamasa, mesta za lansiranje raketa i drugu infrastrukturu.

„Naše snage uništavaju teroriste u bliskoj borbi, na svakom mestu gde je borba potrebna, čak i ako je teška, Izraelske odbrambene snage i njihovi vojnici imaju prednost“, rekao je on.

Načelnik generalštaba izraelskih snaga Herci Halevi rekao je da izraelske trupe deluju u centru grada Gaze i da se „bore licem u lice“.

„Naše snage se bore na urbanom, nepristupačnom terenu, što zahteva profesionalizam i veliku hrabrost“, rekao je on.

Ofanziva na glavni grad Pojasa Gaze usledila je nekoliko sati nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao da su njegove trupe na periferiji grada i spremne da „napadnu i pobede“. Na društvenoj mreži Iks, premijer je napisao: „Ništa nas neće zaustaviti’’.

Izraelski upad u grad Gaza dolazi manje od nedelju dana nakon što je Netanjahu najavio proširene kopnene operacije u enklavi, „označavajući ono što se očekuje da će biti početak brutalne faze borbi“, piše The Hill.

List napominje da će, ako Izrael želi da potpuno uništi Hamas, njegovi vojnici „morati da se bore za svaku kuću i da prodru u ogromnu mrežu tunela ispod grada“.

Izrael je dosledno isticao potrebu da se iskoreni palestinska radikalna grupa Hamas, koja je napala južni Izrael 7. oktobra, ubivši više od 1.400 ljudi i uzevši više od 200 talaca.

Tokom izraelske vojne operacije pod intenzivnim bombardovanjem Pojasa Gaze, već je ubijeno oko 9 hiljada Palestinaca, ali će produžena kopnena invazija na Pojas Gaze dovesti do još većeg broja žrtava, napominje The Hill.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: