Naslovna Izdvajamo JAČANJE ORUŽANIH SNAGA BiH: Stižu američki vojni helikopteri, vrijednosti 40 miliona američkih...

JAČANJE ORUŽANIH SNAGA BiH: Stižu američki vojni helikopteri, vrijednosti 40 miliona američkih dolara

0

Isporuka novih američkih helikoptera, namijenjenih Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH), trebala bi biti realizovana do kraja godine, kako je i ranije najavljeno.

„U ovom trenutku imamo potvrdu da bi novi američki helikopteri Bell Huey II (vojne oznake UH-1H-II), trebali biti isporučeni Bosni i Hercegovini tokom narednog mjeseca (decembra), kako je i planirano, saopštilo je Ministarstvo odbrane BiH (MOBiH).

Iz Ministarstva podsjećaju kako je Ugovor o nabavci četiri helikoptera vojne oznake „UH-1H-II“, potpisan 13. decembra 2019. godine u Sarajevu, ukupne vrijednosti 38,539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina participirala s 4,360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona KM.

Preostali iznos osigurala je Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz sredstva iz američkih programa pomoći prijateljskim zemljama.

Višenamjenski helikopter UH-1H-II Huey II modernizirana je, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opšte namjene UH-1H Iroquois koji se nalazi u inventaru Brigade vazduhoplovnih snaga i pritivzračne odbrane OSBiH.

„Ovom nabavkom Brigada će moći nastaviti i još bolje izvršavati zadatke zračnog prijevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadatke u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga“, navode iz MOBiH.

Istovremeno, preciziraju kako su pripadnici Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OSBiH uspješno završili adaptacijsku obuku na helikopterima tipa UH-1H-II Huey II, koja je realizirala od 6. do 25. juna u Sjedinjenim Američkim Državama u Teksasu.

„Nabavka novih letjelica ugovorena je uz veliku podršku Vlade SAD-a po principu ‘pristupa sveukupnim paketom’ (Total Package Approach), koji za spomenutu sumu podrazumijeva potpuni prijenos sposobnosti“, napominju iz MOBiH.

Time je, kako nadalje navode, osigurana isporuka četiri helikoptera Bell Huey II, preobuka pilota i tehničara, isporuka rezervnih dijelova i potrošnih materijala za dvije godine i 300 sati leta godišnje, kao i isporuka alata i ispitnomjerne opreme za održavanje helikoptera, te je osigurano održavanje, odnosno isporuka zemaljske opreme za opsluživanje helikoptera i isporuka tehničke dokumentacije za održavanje.

Prema podacima tvrtke „Bell“, više od 300 Huey II helikoptera je u posjedu 14 zemalja s više od 1,2 miliona sati leta u vojnim i drugim misijama.