Naslovna Izdvajamo Jalovi kameni temeljci hercegovački

Jalovi kameni temeljci hercegovački

0

Sva svita, ljudstvo i tehnika režima, političari, poslanici, direktori i ministri predvođeni Kapi di tuti kapijem, okupiće se danas u Trebinju da polože još jedan kamen temeljac, ovaj put za novu bolnicu, a nadam se da ovaj neće biti jalov, kao prethodni. Što se grbo rodi vrijeme ne ispravi, a toliko je propusta od starta projekta, od premještanja lokacija, nerješenih imovinskih pitanja, početka radova bez građevinske dozvole do izbora najskuplje ponude za izvođača nove bolnice, da je logičan strah kako će se sve na kraju završiti.

Polaganje kamena temeljca, uz veliku pompu, fanfafe, ceremonije i medijsku promociju, umnogome me je podsjetilo na 2007. godinu, kada je Gacko bilo u narandžastoj boji, češke firme ČEZ, polaganja kamena temeljca za drugi blok Termoelektrane Gacko 2.

Osnovana je bila firma NES, Nove elektrane Srpske, najavljena investicija od nekoliko stotina miliona evra, ali je sve ubro doživjelo potpun krah, Republika Srpska izgubila ogroman novac na sudovima, a javnost je tek posle dugo vremena saznala da je Dodik u Gacko sletio iz Beograda gdje je par sati prije potpisivanja Ugovora sa ČEZ-om i kamena temeljca potpisao Ugovor o kupovini dupleks vile na Dedinju, gdje mu je prvi komšija Aleksandar Obradović, direktor NES-a, a još uvijek se vodi istraga o porijeklu novca!?

Pred Opšte izbore 2010. godine Dodik je sa svitom i Brankom Tupanjcem položio kamen temeljac za Fabriku sintetičkih ulja u Bileći, najavio ogromnu investiciju, zapošljavanje 300 Bilećana, ali je iz svega iznikla luksuzna vila Branka Tupanjca ograđena zidinama, a fabrika nikada nije došla ni do temelja.

Pred Opšte izbore 2014. udaren je i kamen temeljac za tekstilni koncern „Nikola Tesla“, propali projekat Dodikovog savjetnika Dragana Vučetića, koji je godinama u bjekstvu i skriva se u Njemačkoj zbog milionske pljačke narodnog novca.

Zanimljivo da je 2013. godine rekonstrukcija hale bivše Bilećanke bila povjerena Herc-gradnji, istoj firmi koja je sada dobila posao izgradnje Opšte bolnice u Trebinju po najvećoj cijeni na tenderu.

Pred Lokalne izbore 2012. postavljen je kamen temeljac za Hidroelektranu Dabar, koja je trebala biti završena i puštena u rad do 2017. godine, ali još uvijek nisu udareni temelji brani Pošćenje, posao je prepušten Kinezima, završetak prolongiran za 2028. godinu a cijena utrostručena, sa 350 miliona na preko milijardu maraka.

Nisu nažalost TE Gacko, HE Dabar, HE Mrsovo jedine velike prevare, jer gdje god pođete kroz Hercegovinu vidjećete propale projekte i jalove kamene temeljce. Petar Đokić i Luka Petrović započeli su više  vjetroelektrana i solarnih elektrane u Hercegovini, od Ljubinja do Hrguda, ali još nema ni jednog kilovata struje od vjetra, a potrošeni su milioni narodnog novca, kao i u projekat Dubrovnik 2, TE Gacko 2..

Za aerodrom Trebinje kameni temeljci su polagani čak na 3 lokacije, prvo na Zubačkom polju, potom Mionićima pa na kraju Taleži, ali obećanih letova nema iako je prije punih 15 godina otvoreno preduzeće Aerodrom Trebinje i bačeni milioni.

Slično je sa obilaznicama oko Trebinja, koje se počinju graditi pred svake izbore a nijedna nije završena, odmah posle izbora obustavljeni su radovi na mostu u Gorici koji visi ni na nebu ni na zemlji, a nisu u stanju za 4 godine asfaltirati ni par kilometara starog turskog puta od Duži do Dražin Dola i Grada sunca.

Trebinje-resort i slovenačka investicija od 700 miliona maraka trebala je preporoditi Hercegovinu, a doživjela je istu sudbinu kao i Fabrika kondoma u Trebinju, vodovod za Zubački plato, brza cesta Trebinje – Višegrad, obnovljena željeznička pruga Čapljina – Trebinje – Nikšić, put Berkovići – Nevesinje…

Podugačak je spisak, mogao bi se napisati feljton o jalovim kamenima temeljcima, prevarama, obmanana i propalim projektima u Trebinju i južnoj Hercegovini, a iskreno se nadam da nova bolnica, vrijedna nevjerovatnih 128 miliona maraka u Trebinju, neće doživjeti takvu sudbinu.

(nebojšavukanović.info)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube