Naslovna Izdvajamo Tegeltija će završiti kupovinu zgrade od Radišića

Tegeltija će završiti kupovinu zgrade od Radišića

0

Vlada Republike Srpske u aprilu ove godine uputila je pismo Upravi za indirektno oporezivanje BiH u kojem traži da se iseli iz njenih prostorija u ulici Bana Lazarevića u Banjaluci, da bi u njih mogla „smjestiti institucije vlasti u Srpskoj“. Zbog toga se u javnosti spekuliše da se, dopisom Vlade o iseljenju i dolaskom Zorana Tegeltije na mjesto direktora, pokušava natjerati Uprava da kupi zgradu Mila Radišića, koja košta oko 100 miliona maraka koliki je i okvirni budžet Uprave za novu zgradu.

Prelazak sa funkcije na funkciju sa milionskim budžetima kod nas nije ništa neobično. Ovaj put aktuelni ministar finansija u Savjetu ministara BiH Zoran Tegeltija sa tog mjesta odlazi u fotelju direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

A, tamo ga naravno čekaju milioni?

U javnosti se spekuliše da je 70 miliona KM već spremno za kupovinu prostora za sjedište uprave u Banjaluci. Ipak, u Upravi još uvijek ne znaju kako će problem smještaja biti riješen.

„U ovom trenutku nemamo saznanja o budućem postupanju novoizabranog direktora UIO Zorana Tegeltije. Isto tako, trenutno ne postoje nikakve informacije da li će biti pokrenut postupak za obezbjeđenje smještaja za službenike Regionalnog centra Banjaluka i Glavne kancelarije Uprave za indirektno oporezivanje BiH“, kazali su iz UIO BiH.

I dok se zvanično ništa ne zna, ono što se zna je to da Uprava od 2007. godine traži novu zgradu, ali nije bilo adekvatne ponude. I onda, na posljednjem javnom oglasu 2021. godine, pojavio se očigledno adekvatan ponuđač,i to firma Grand Trade u vlasništvu Mila Radišića, koji se spominje kao kum Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i predsjendika Republike Srpske.

Postavlja se pitanje da li je Tegeltija upravo zbog kupovine zgrade došao na mjesto direktora UIO.

„Mislim da se radi o kooridinsanoj kriminalnoj grupi koja ima uticaj na UIO, a da li će Tegeltija završiti posao kupiti zgradu ostaje da se vidi“, kazao je poslanik SDS u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

– Nije nepoznanica da se ovde gotovo sve radi zbog ličnih interesa, smatraju naši sagovornici. Zbog toga ali i zbog dopisa Vlade o iseljenju, pokušava se natjerati Uprava da kupi zgradu Mila Radišića, koja košta oko 100 miliona maraka koliki je i okvirni budžet Uprave za novu zgradu.

Delegat Kluba Hrvata u Domu naroda PS BiH Zlatko Miletić kaže da je očigledno nakana da kupe zgradu za sjedište UIO.

„Ministar i odjednom dirktor uprave koja je pod njim pustiće im sve zarad ostanka na vlasti“, kazala je ekonomista Svetlana Cenić, navodeći da je u pitanju očigledan kriminal.

Pored pritiska Vlade Republike Srpske koja od UIO BiH traži da se iseli iz njenih prostorija u ulici Bana Lazarevića u Banjaluci, a koje je godinama koristila besplatno, neopaženo je prošla i informacija da je Upravi budžetom za 2023. godinu odobreno 39,5 miliona za nabavku i izgradnju novih objekata.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube