Naslovna Najnovije Japan gomila rakete i raketne sisteme

Japan gomila rakete i raketne sisteme

0

Zemlja izlazećeg sunca, koja je prošle godine i formalno donijela odluku da udvostruči svoje izdvajanje za odbranu, počinje intenzivan rad na opremanju svojih oružanih snaga krstarećim projektilima srednjeg dometa i novim antiraketnim sistemima.

Prošle godine japanska vlada objavila je da će do 2027. godine udvostručiti izdvajanje za odbranu. Detalji tog plana posljednjih nedjelja polako izlaze na svjetlo dana, pa je sada izvjesno da će dobar dio tog novca uložiti u kupovinu i razvoj raketnog naoružanja.

Premijer Fumio Kišida u obraćanju pred parlamentom saopštio je da će Japan za potrebe armije kupiti do 400 američkih krstarećih projektila Tomahawk, koji će biti uvedeni u naoružanje do 2026. godine.

Riječ je o najnovijoj verziji rakete iz te porodice, koja ima domet preko 1.600 kilometara i čije je korištenje u oružanim snagama SAD počelo 2021. godine.

Japan će raditi i na preradi domaće protivbrodske rakete kratkog dometa od oko 100 kilometara tip 12 kako bi stekla sposobnost da gađa protivnikove nosače aviona dalje od svoje obale, pa i cilja raketne lansere u obalskom pojasu azijskog kontinenta.

Tu ofanzivnu moć Japan nije do sada posjedovao, jer je zvanično tumačenje njegovog ustava iz 1947, u narodu poznatog kao „ustav mira“, nalagalo da se zemlja uzdrži od nabavke i proizvodnje oružja kao što su rakete srednjeg i velikog dometa ili nosači aviona i strateški bombarderi, koje omogućava dejstvo daleko od svoje teritorije.

Riječ je o zaokretu u bezbjednosnoj politici Japana zbog toga što su susjedi Kina i Sjeverna Koreja daleko odmakli u razvoju i masovnoj proizvodnji svih tipova raketnog naoružanja i nuklearnih bombi, te da pasivna odbrana koja se sastoji u nastojanju da se presretnu njihovi projektili više nije dovoljna, već da su neophodna ofanzivna sredstva za udar po raketnim bazama na protivničkoj teritoriji.

Japan je još 2017. tražio od SAD da im razmotre prodaju Tomahawka, što je odbijeno, jer je u Vašingtonu ocijenjeno da bi bilo rizično da savremena i tajna američka vojna tehnologija dospije u strane ruke.

Nakon početka rata u Ukrajini i reizbora kineskog predsjednika Si Đinpinga, a s ciljem ubrzanog jačanja kineskih raketnih snaga i mornarice, u Vašingtonu je, čini se, prevladalo mišljenje da je američki dominantni geopolitički položaj u svijetu ugrožen i vojna premoć SAD i njenih saveznika u Istočnoj Aziji na izdisaju, pa sada transfer ubojitih Tomahawka Japanu više nije tabu.

Vlada u Tokiju je nakon početka rata u Ukrajini saopštila je da će prihvatiti američki zahtjev da, slično članicama NATOa, svoje izdvajanje za odbranu poveća na dva odsto bruto društvenog proizvoda.

Japan je do tada godišnje usmjeravao oko jedan odsto svog BDPa na vojsku, što je u zavisnosti od promjenjivog kursa jena, preračunato u dolare, uglavnom iznosilo između 35 i 49 milijardi američkih dolara.

Pored kupovine američkog naoružanja, puno finansijskih sredstava biće uloženo i u domaće kapacitete, naročito u razvoj projektila koji mogu da presretnu balističke i hipersonične rakete.

Korisnik vladinih davanja biće kompanija „Mitsubishi Electric“. Ona proizvodi protivavionsku raketu srednjeg dometa poznatu pod oznakom tip 03, koja bi kroz usavršavanje softvera za praćenje objekata u vazduhu trebalo da bude prilagođena za obaranje protivničkih projektila i tako upotpuni moć japanske armije, koja već posjeduje američke sisteme slične funkcije PAC3, koji su unaprijeđeni Patriot. Rad na tome treba početi ove godine.

Vojska planira da antiraketne sisteme uvede u naoružanje 14 jedinica, od čega bi najveći broj njih, kako prenosi japanska štampa, čak polovina, bio raspoređen na krajnjem jugu zemlje, u blizini Tajvana.

Preostali antiraketni sistemi koji koriste ovu raketu bili bi postavljeni tako da štite nuklearne centrale i drugu vitalnu infrastrukturu.

Tip 03 ima domet od oko 100 kilometara i slično PAC3, čiji je domet oko 40 kilometara i koji je efikasan na visinama do 20 kilometara, moći će da gađa balističke rakete nakon njihovog ponovnog ulaska u Zemljinu atmosferu.

Pored ovih sistema koji se stacioniraju na kopnu, Japan posjeduje antibalističke projektile SM3, koji protivničke rakete love u orbiti nakon što su napustili atmosferu.

Japan će dio paketa od nekoliko desetina milijardi dolara dodatnog novca za odbranu usmjeriti na otvaranje novih kasarni na svojim ostrvima u blizini Tajvana, prenosi RTS.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube