Naslovna Najnovije Javljanje doktoru svakih 15 dana: Ovo je STROGO ZABRANJENO raditi dok traje...

Javljanje doktoru svakih 15 dana: Ovo je STROGO ZABRANJENO raditi dok traje bolovanje

0

Osiguranik za vrijeme trajanja bolovanja ne smije napustiti mjesto stalnog prebivališta osim kada odlazi doktoru koji se nalazi na teritoriji druge lokalne zajednice.

Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da je osiguranik koji se nalazi na bolovanju dužan da se svakih 15 dana javlja svom porodičnom doktoru radi obavljanja kontrolnih pregleda.

– Izuzetak su osiguranici koji se nalaze na bolničkom liječenju ili su pratnja djeteta koje se nalazi na bolničkom liječenju. U suprotnom, porodični doktor može da zaključi bolovanje – navode u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Poslodavci imaju mogućnost da za radnike koji se nalaze na bolovanju zatraže vanrednu ocjenu privremene spriječenosti za rad, ukoliko sumnjaju u opravdanost bolovanja.

Prvostepena komisija na osnovu tog zahtjeva poslodavca poziva osiguranika na komisiju i obavlja pregled. Ishod vanredne ocjene bolovanja je ili nastavak bolovanja ili vraćanje na posao odmah narednog dana, ako se ustanovi da je radnik neopravdano na bolovanju. Poslodavca o ishodu vanredne ocjene obavještava porodični doktor osiguranika/radnika.

Osim vanredne ocjene bolovanja, poslodavci imaju mogućnost da od Fonda zatraže kontrolu opravdanosti bolovanja koja su ili već zaključena ili još traju.

– U tom slučaju kontrolori Fonda odlaze u zdravstvenu ustanovu i kontrolišu da li je bolovanje utvrđeno u skladu sa Pravilnikom. U slučaju kontrole bolovanja provjerava se zdravstveni karton osiguranika i ukoliko se utvrde nepravilnosti primjenjuju se ugovorom predviđene kazne prema zdravstvenoj ustanovi u kojoj je zaposlen ljekar koji je propisao bolovanje – napominju u Fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: