Naslovna Republika Srpska Jedan sektor Srpske jači od korone – MKO zaradile 13,6 miliona

Jedan sektor Srpske jači od korone – MKO zaradile 13,6 miliona

BANJALUKA – Za razliku od banaka, čija dobit je zbog pandemije virusa korona u prošloj godini drastično smanjena, mikrokreditne organizacije u Republici Srpskoj uspjele su u dobroj mjeri da sačuvaju profitabilnost. Mikrokreditne organizacije lani su zaradile 13,6 miliona KM, što je svega pola miliona KM manje u odnosu na 2019. godinu.

U Agenciji za bankarstvo RS rekli su za CAPITAL da su, prema preliminarnim podacima, MKO u prošloj godini imale rast kredita i dobru profitabilnost.

„Poslovanje mikrokreditnih organizacija u Republici Srpskoj ogleda se u rastu ukupnih kredita za 18 odsto, zadovoljavajućem nivou kvaliteta kapitala i dobroj profitabilnosti. MKO su na kraju prošle godine iskazale dobit od 13,6 miliona КM, te je za tri odsto ili za 0,5 miliona KM manja u odnosu na stanje sa krajem 2019. godine“, kazali su u Agenciji za bankarstvo.

Ostvarena dobit i ne iznenađuje s obzirom na to je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupne kredite mikrokreditnih organizacija u Republici Srpskoj lani iznosila čak 23,55 odsto.

U Republici Srpskoj u 2020. godini je poslovalo 12 mikrokreditnih društava i dvije mikrokreditne fondacije, od kojih su dva mikrokreditna društva i jedna mikrokreditna fondacija poslovali negativno.

Ipak, da ni ovaj sektor nisu u potpunosti zaobišli problemi izazvani pandemijom korona virusa pokazuje podatak da je mikrokreditno društvo „Moneda“ nedavno prestalo sa radom, o čemu smo pisali u tekstu Ugašeno mikrokreditno društvo „Moneda“.

CAPITAL je nedavno objavio i da je korona skresala profit banaka u Srpskoj. Na nivou sektora ostvarena je neto dobit od 54,5 miliona КM, što je za 42 miliona КM ili čak 44 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu, a kako su pokazali finansijski izvještaji, većina banaka je imala daleko lošije rezultate nego godinu ranije.

 

Izvor: Capital