Naslovna Republika Srpska Trebinje Jedini u BiH: U Trebinju proslava Kineske nove godine

Jedini u BiH: U Trebinju proslava Kineske nove godine

0
Green Wood Dragon is a symbol of the 2024 Chinese New Year. Holiday banner with Dragon and chrysanthemum flowers. Traditional frame on green background. The wish of abundance, longevity and happines

Kulturno-zabavnim programom iz kineske i srpske kulturne baštine Grad Trebinje je, kao još uvijek jedini u BiH, organizovao obilježavanje Kineske nove godine.

Zanimljiv program, satkan od poezije, plesa, nastupa hora i benda, uz modnu reviju tradicionalnih nošnji različitih kineskih dinastija, priredila je Internacionalna škola kineskih učenika na engleskom jeziku koja već četvrtu godinu traje u Trebinju.

– Čitava nastava se organizuje na engleskom jeziku, a naši predavači su ili iz Amerike ili Engleske, a mi smo željeli da predstavimo našu zemlju, naše pjesme, tradicionalne nošnje i običaje i vidimo da je publika u tome uživala, ali i mi – kazala je pomoćnica direktora ovog programa Lusi Liu.

Napominjući da je ovo godina Drvenog kineskog zmaja, te da se Nova godina po tradiciji u Kini dočekuje u krugu porodice, ona je istakla da u ovoj godini očekuje sve najbolje, poput simbola drveta koje predstavlja rast i uspjeh, a da je tako i počela jer su ih u Kulturnom centru svi sa osmijesima dočekali.

Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu grada Trebinja, je potvrdila da je ovo druga godina kako Trebinje za svoje kineske prijatelje i zajedno sa njima u Kulturnom centru organizuje jednu ovakvu manifestaciju.

– Koliko nam je poznato, jedino Trebinje u BiH organizuje ovakvo veče, iako u region Novi Sad i možda još neki gradovi imaju proslavu Kineske nove godine, a Ambasada Kine u BiH u Sarajevu ima svoju organizaciju proslave, što je nama još draže i nadamo se da će iz ove sale poteći dobre vibracije da se ovakva slavlja prenose i na druge bh sredine – kazala je Skočajićeva.

Ona dodaje da su na ovaj način potvrđene dobre kulturne, privredne, trgovačke veze sa

Kinom, te da su mnogi od onih koji sarađuju sa Trebinjem bili prisutni na ovoj manifestaciji da se raduju sa svojim srpskim prijateljima.

– Sa nama su naši sugrađani, naši prijatelji i naši kumovi iz Kine, jer imamo i takvih veza, pa je i program većinom pripremljen od strane kineskih učenika, a mi smo pripremili samo jedno malo iznenađenje u razmjeni naših nacionalnih vrijednosti – kazala je Skočajićeva.

U prepunoj Sali Kulturnog centra u Trebinju je bilo i dosta onih Kineza koji su ovdje boravili jedno vrijeme, ali su se raselili po drugim bh gradovima i region, ali su za ovu priliku došli kod svojih trebinjskih prijatelja da s njima podijele radost dočeka godine Drevnog kineskog zmaja.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube