Naslovna Najnovije Jedno pismo za deveti januar

Jedno pismo za deveti januar

0

Duško Trifunović je rođen u Sijekovcu, u Vrbaskoj Banovini. Rođen je prije onog rata. Napisao je puno divnih knjiga. I puno divnih pjesama. Jednu je napisao za ‘Indekse’. NJen je naslov bio ‘Ti si mi bila u svemu naj, naj’.

Nije znao, niti mogao da pretpostavi, da će ta pjesma, šestinu vijeka nakon što je napisana, postati nezvanična himna referenduma. Onog koji je trebao da Srbe još jednom razbije. Poništi sve njihove žrtve. I sve njihove snove. Vjekovne žrtve. I vjekovne snove.

Nije mogao čika Duško ni da pretpostavi, kada je ovu i tolike druge ljubavne pjesme pisao, da će doći novi rat. Da će otpočeti napadom Zla na njegov Sijekovac. Na njegov narod.

I kada, pred zoru ovog dana, razmišljam o njemu, čoveku koga samo preko pjesama znam, kada razmisljam o danu koji počinje, kada razmisljam o životu, o tome ko smo bili i šta smo danas, čini mi se da neka uzvišena pravda ipak postoji.

Jer svima onima koji je grade, koju u njoj žive i za nju dišu, ona, koja danas slavi trideseti rođendan, jeste ‘naj, naj’. Bez obzira na teškoće i na greške.

Svetostefansko je jutro. Dan je Republike Srpske. Države Srba zapadno od Drine. Srećan vam praznik.

Aleksandar Popović, DSS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: