20.7 C
Banja Luka

Jeftino srbovanje i lažni patriotizam u službi marketinga i SNSD propagande

Posljednjih nekoliko godina, SNSD-ovi funkcioneri uoči 9. januara – Dana Republike, poigravaju se emocijama građana, simbolima i obilježjima Republike Srpske u čijem ukidanju su učestvovali. Niz je dugačak: registarske oznake, pasoši, grb, himna…

Odlukom tadašnjeg visokog predstavnika Karlosa Vestendorpa, od 1. juna 1998. godine svi vozači u Bosni i Hercegovini su bili dužni imati nove, jedinstvene registarske oznake. To je bila jedna u nizu odluka prve vlade Milorada Dodika o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH.

Potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske Anja Ljubojević, kaže da je akcija podjele tablica i pasoša način Mladih socijaldemokrata da pokažu ljubav prema Republici Srpskoj.

„Ove godine jedna od aktivnosti nam je bila podjela kapa sa natpisom 9. januar i tablica koje simbolizuju Republiku Srpsku. Imate sve gradove i opštine u Republici Srpskoj sa svojim jedinstvenim tablicama, ja kod sebe imam Banjaluku. Cilj ove akcije je da mi simbolično pokažemo koliko volimo Republiku Srpsku“, kaže Ljubojević.

Manipulacija obilježjima, dokumentima i simbolima Republike Srpske koji više nisu u zvaničnoj upotrebi, za opoziciju predstavljaju jeftin marketinški trik i populistički pristup SNSD-a širokim narodnim masama.

„Smatram licemjernim od strane SNSD-a da službena dokumenta koja su ukinuta 1998. godine dijele, a pogotovo da to čine oni koji tada nisu bili ni rođeni, pa nisu mogli biti svjedoci tih događaja. Vjerovatno se ne sjecaju da su akteri ukidanja bili upravo njihovi nalogodavc“, kaže Željo Raljić, predsjednik GO SDS Banjaluka.

„Podjela pasoša i tablica, još jedan je igrokaz, kojim se ne rješavaju problemi i ne štite interesi građana Republike Srpske“, smatra generalni sekretar Narodnog fronta Dijana Ješić.

„Vlast kad god ima neki problem, onda ga zamaskira predstavama za javnost, kada se pozivaju na patriotizam i rodoljublje. Vrlo dobro znamo da je za vrijeme njihove vlasti najviše nadležnosti prenešeno na nivo BiH, što su i sami negdje priznali u Narodnoj skupštini“, podsjeća Ješić.

Patriotizam u službi političkog marketinga i jeftino srbovanje. Tako u opoziciji vide poteze SNSD-a kojima slave obilježja Republike Srpske čije ukidanje su podržali. Neke direktno glasanjem u parlamentu, a neke prećutnim odobravanjem nametnutih odluka OHR-a.

(BN) Foto:BN

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here