Naslovna Izdvajamo Jelena Trivić dala svoj prijedlog: “On treba da bude kandidat za člana...

Jelena Trivić dala svoj prijedlog: “On treba da bude kandidat za člana predsjedništva BiH”

0
Jeleni Trivić, poslanici u NSRS, daju se najveće šanse za kandidaturu za predsjednika RS, na narednim opštim izborima koji će se održati u oktobru 2022. godine. Nebojša Vukanović, njen kolega iz skupštinskih klupa, javno je izrazio želju da bude kandidat za člana Predsjedništva, poručivši da javnost od njega to očekuje i da bi je iznevjerio kada bi bilo drugačije.
Jelena Trivić je gostujući na N1 televiziji govorila o Posebnoj sjednici o vraćanju nadležnosti, o tome da li Milorad Dodik ima jasan plan ili je sve farsa, ali i o tome koga vidi kao kandidata za srpskog člana Predsjedništva. Njihova imena se sve češće u javnosti ističu kao najkvalitetnija za dvije ključne funkcije, a sve je dodatno podgrijao protest u Banjaluci kada je, nakon Vukanovića, upravo Jelena Trivić dobila najveće ovacije.

Gostujući u emisiji ”Novi dan” N1 televizije, Jelena Trivić, poslanica PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, osvrnula se na dešavanja sa Posebne sjednice na kojoj je skupštinska većina predvođena SNSD-om donijele odluke o vraćanju nadležnosti. Ona kaže da to nije samo kupovanje vremena, već i manipulisanje sopstvenim narodom.

“Ne samo da je to kupovanje vremena, nego je to govorenje neistina narodu. Nema tu stvarne namjere da se ove nadležnosti vrate. Postoje dvije ključne stvar za Republiku Srpsku koje treba riješiti. To su nametnuta Inzkova odluka i strane sudije u Ustavnom sudu, odnosno pitanje imovine za koje vjerujem da se može riješiti, ukoliko ima političke volje. Ne vidim kako se ove dvije stvari rješavaju izlaskom iz Oružanih snaga ili izlaskom iz Uprave za indirektno oporezivanje.” – rekla je Trivić.

Smatra da Milorad Dodik nema jasan plan izrazivši mišljenje da se radi o farsi i predstavi za javnost.

“Vidjeli ste da sam u jednoj rečenici ne zna šta hoće da kaže. Prvo ide: Daćemo šansu oružanim snagama, pa prepolovićemo Oružane snage, pa ići ćemo na demilitarizaciju RS… Ja više ne znam šta to znači. Očigledno je da plana nema, a suštinski kod izlaska Uprave za indirektno oporezivanje, moje pitanje je – kako ste planirali budžet za sljedeću godinu.” – zapitala se ona.

Ovakva retorika Milorada Dodika odgovora i određenim političkim krugovima u Sarajevu jer, kako je navela, vlast u RS i FBiH u velikoj mjeri opstaju zbog širenja straha i panike.

“Odgovara i određenim krugovima u Sarajevu, jer onda straše narod i na tom strahu opstaju. Te političke strukture moraju otići u prošlost.”

Ne radi se ni o kakvom danu ”D”, smatra ona, istakavši da će Republika Srpska postojati i kada SNSD ode sa vlasti.

“Prvo to nije bio nikakav dan “D” za RS. RS će postojati i poslije te sjednice, i postojaće kad ode SNSD s vlasti, bez obzira šta Izetbegović pričao. Ako kažete da je nešto igrokaz i predstava, imate pravo da ne učestvujete u tome. To je legitimno pravo. Htjela sam pokazati širinu prema drugim kolegama. Nekad pustite i svoje mišljenje zarad dogovora.” – rekla je za N1.

Posebno zanimljivo bilo je novinarsko pitanje vezano za opozicionog kandidata za funkciju lana Predsjedništva. Jelena Trivić je izjavila da se nekoliko imena provlači kada je riječ o kandidatu opozicije za mjesto u Predsjedništvu, ali je istakla samo jedno ime – Nebojšu Vukanovića.

”Pa tu se takođe provlači nekoliko imena i Nebojša Vukanović je izrazio tu želju i njega svakako u tom pogledu treba podrazumijevati kao potencijalnog kandidata. To treba biti stvar dogovora unutar opozicije. Mislim da je Vukan neko ko je zaista mnogo, mnogo uradio za opoziciju i ne smije postojati namjera bilo koga da ga u tom pogledu isključi. Mislim da je on jedan od kandidata koji uživa veliku podršku u narodu, koga ljudi cijene mnogo zbog njegove iskrenosti, zbog njegovog beskompromisnog djelovanja i zbog toga što je on neko ko je spreman staviti glavu tamo gdje neko nije spreman staviti ruku i u tom pogledu vidim ga kao potencijalnog kandidata.” – rekla je Jelena Trivić.

Podsjećamo, nakon protesta koji je održan u Banjaluci 2. oktobra tekuće godine, u javnosti se sve glasnije može čuti kako kandidati opozicije za funkcije člana Predsjedništva i predsjednika Republike Srpske, trebaju biti Nebojša Vukanović i Jelena Trivić, a kao glavni argument za to navodi se gorepomenuti protest i snažne ovacije koje su dobili njih dvoje.