Naslovna Politika Jelena Trivić: Vjerujem da će moju kandidaturu za gradonačelnika Banjaluke podržati SDS...

Jelena Trivić: Vjerujem da će moju kandidaturu za gradonačelnika Banjaluke podržati SDS i Pokret za pravdu i red

0

Nisam vidjela da postoji zvanična verzija novog izbornog zakona Republike Srpske, pa ne mogu komentarisati na neviđeno, ali je naš stav po tom pitanju jasan – vjerovati u to da Dodik ima namjeru da provede fer i poštene izbore je kao vjerovati u Djeda Mraza.

To u intervjuu za Srpskainfo kaže predsjednica Narodnog fronta, Jelena Trivić, u odgovoru na pitanje vjeruje li da će Milorad Dodik istrajati u namjeri da Srpska sama provodi svoj dio izbora.

– Vjerujem da će naši poslanici imati šta da kažu o samom tekstu zakona, ali ga sigurno nećemo podržati. Narodna skupština može da izglasa taj zakon glasovima vladajuće većine, ali imali smo izglasan i Zakon o agenciji za lijekove i medicinska sredstva, pa danas nema Agencije za lijekove na nivou Republike Srpske, nema ni vraćenih nadležnosti u oblasti vojske, indirektnih poreza i pravosudnih institucija. Možda će se zakon izglasati, ali provođenja takvih izbora neće biti – uvjerena je Trivićeva.

Kada je riječ o Izbornom zakonu BiH, očigledno je da nema dogovora i da se ide ka tome da će ga Kristijan Šmit nametnuti. Smatrate li da je to nužno i šta se poslije toga može desiti ako RS kaže da neće poštovati takav zakon?

Vladajuće stranke na nivou BiH su imale dovoljno vremena da se dogovore u vezi izmjena Izbornog zakona BiH kako bi se osigurale one promjene koje bi značile vraćanje povjerenja u izbore. Znamo da u kočenju tzv. tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH ulogu igraju SNSD i HDZ. SNSD neće sjeći granu na kojoj sjedi, a to je postojeći Izborni zakon koji omogućava ogromnu manipulaciju glasovima i kada izbore provodi CIK, čemu smo svjedočili tokom izbora 2022. godine.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube