Naslovna Izdvajamo Joe Biden stigao u Bijelu kuću, slijedi potpisivanje prvih odluka

Joe Biden stigao u Bijelu kuću, slijedi potpisivanje prvih odluka

Joe Biden stigao u Bijelu kuću, slijedi potpisivanje prvih odluka

Nakon ceremonije inauguracije i posjete Nacionalnom groblju Arlington, Joe Biden i Kamala Harris ušli su u Bijelu kuću te je tako i zvanično počeo njihov mandat na pozicijama predsjednika i potpredsjednice SAD-a.

Ulazak Joea Bidena i Kamale Harris u Bijelu kuću, pratio je i početak virtuelne parade koja je organizovana povodom inauguracije. Osnovna ideja parade, koja će se održavati u svim državama SAD-a jeste proslava različitosti i početka novog poglavlja SAD-a. Za razliku od prethodnih, zbog pandemije koronavirusa, parada će se ovoga puta održati u virtuelnom formatu.

„Parada će slaviti američke heroje, a na njoj će učestvovati Amerikanci iz svih država. Slavit ćemo različitost, naše naslijeđe i početak nove ere za SAD“, saopćili su iz prije inauguracije članovi Odbora za pripremu inauguracije Joea Bidena i Kamale Harris.

Nakon parade i proslave inauguracije predsjednika, nešto iza 23 sata, Joe Biden bi trebao potpisati i prve odluke kao američki predsjednik. Kao što je već ranije rečeno, Biden bi u prvim satima svoga mandata trebao potpisati 17 izvršnih naredbi koje će se odnositi na poništavanje pojedinih odluka Donalda Trumpa.

Pored ovih, Biden bi trebao potpisati i odluke vezane za pandemiju koronavirusa, a prva odluka po ovom pitanju odnosit će se na uvođenje obaveznog nošenja maski što je predstavljeno ranije kao dio Bidenovog izbornog plana.

Prvo obraćanje građanima SAD-a iz Bijele kuće, prema rasporedu, bit će upriličeno u 1 sat iza ponoći po našem vremenu.