28.7 C
Banja Luka

Još jedan Dodikov fijasko: Predsjednica Ustavnog suda BiH potvrdila da sudija iz RS-a dolazi na posao

Nema ništa od najavljenog bojkota Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske, potvrdila je to predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić.

Komentarišući najave iz Republike Srpske da će povući sudiju Ustavnog suda kojeg bira Narodna skupština Republike Srpske, Galić je rekla da je sudija Zlatko Knežević zaključio bolovanje te kako ne očekuje da on bojkotuje rad Suda.

“Mogu samo kazati da je potpredsjednik Knežević bio na bolovanju nakon svih tih dešavanja, ali neovisno od toga on je inače imao zdravstvene probleme, on je zaključio bolovanje, trenutno radi. Očekujem da će biti na narednoj plenarnoj sjednici u sedmom mjesecu. Imam informaciju da će doći na sjednicu i sudjelovati u radu Suda”, rekla je Galić.

Vlasti Republike Srpske predvođene predsjednikom entiteta Milorad Dodikom ranije su pozvale Kneževića da se povuče sa mjesta sudije. Nakon Dodika i Narodna skupština Republike Srpske je na sjednici u aprilu ove godine učinila isto pozivajući Kneževića da da otkaz i time “delegitimiše rad najviše sudske institucije u Bosni i Hercegovini.”

„Neće imati sudije iz Republike Srpske. I sve buduće odluke Ustavnog suda BiH, iako pravno legalne, u Republici Srpskoj će biti delegitimisane“, rekao je tada nakon posebne sjednice predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić.

Očigledno je da Knežević nije poslušao pozive i savjete iz najvišeg organa zakonodavne vlasti u Republici Srpskoj, što možda i nije bio njihov stvarni cilj već samo dizanje tenzija zarad dnevno-političkih interesa.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here