Naslovna Izdvajamo Još jedan problem za zapad: Rusija oprema nove nuklearne podmornice „cirkonima“!

Još jedan problem za zapad: Rusija oprema nove nuklearne podmornice „cirkonima“!

0

Rusija je u procesu opremanja svojih novih nuklearnih podmornica hipersoničnim raketama „cirkon“, rekao je šef najvećeg ruskog brodogradilišta Aleksej Rahmanov za agenciju „RIA Novosti“.

„Višenamjenske nuklearne podmornice biće redovno opremljene raketnim sistemom ‘cirkon’. Radovi su u toku“, rekao je za Rahmanov, glavni izvršni direktor Ujedinjene brodogradnje.

Podmornice klase Jasen-M, poznate i kao projekat 885M, su podmornice sa krstarećim raketama na nuklearni pogon, izgrađene da zamjene podmornice iz sovjetske ere kao dio programa modernizacije vojske i flote.

Hipersonične rakete „cirkon“ na moru imaju domet od 900 kilometara i mogu da putuju brzinom koja je nekoliko puta veća od brzine zvuka, što otežava odbranu od njih.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je ranije ove godine da će Rusija početi sa masovnim isporukama raketa „cirkon“ kao dio napora zemlje da pojača svoje nuklearne snage.

Ruska višenamjenska fregata „Admiral Gorškov“, koja je ranije ove godine testirala svoje sposobnosti u zapadnom dijelu Atlantskog okeana, već je opremljena raketama „cirkon“.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube