Naslovna Najnovije Kabinet Zelenskog: Ukrajina skoro da uopšte nema više municije

Kabinet Zelenskog: Ukrajina skoro da uopšte nema više municije

0

Zamjenik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog Igor Žovkva ocijenio je da je krajnje vrijeme da Kolektivni zapad prestane da brine o reakcijama Moskve na isporuke oružja

Intenzivne borbe u Ukrajini iscrpjele su ukrajinske rezerve municije dok se zalihe se ne popunjavaju na vrijeme, rekao je zamjenik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog Igor Žovkva. On je takođe pozvao Zapad da Kijevu obezbedi rakete dugog dometa, tenkove i borbene avione.
„Sada skoro da uopšte nemamo municije“, rekao je Žovkva u intervjuu za „Blumberg“ objavljenom u četvrtak.
„Vrlo brzo nam ponestaje municije jer su borbe intenzivne“, objasnio je on i dodao da Rusija ima veću vatrenu moć.
Žovkva je takođe tvrdio da su Kijevu potrebne rakete dugog dometa kako bi „deokupirao ukrajinsku teritoriju“, a ne da bi gađao ciljeve unutar Rusije.
Prema riječima ukrajinskog zvaničnika, takva vrsta naoružanja bila bi ključna za pokretanje kontraofanzive protiv moskovskih snaga.
On je naveo nekoliko razloga zbog kojih smatra da bi Zapad trebalo da pošalje svoje borbene avione Kijevu, istakavši da su takve letjelice „veoma dobre u presretanju balističkih projektila.“
Žovkva se nada da će na sledećem sastanku kontakt krupe u Ramštajnu 14. februara saveznici Kijeva obećati više oružja, ocijenivši da je krajnje vrijeme da kolektivni Zapad prestane da brine o reakcijama Moskve na isporuke oružja.
On je ocjenio da je oružje koje je Kijev već dobio došlo „prekasno i presporo“, kao i da ga je bilo „premalo.“
Komentarišući vijest da britanska vlada možda razmatra da donira neke od svojih ratnih aviona Ukrajini, portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da su Velika Britanija i nekoliko drugih evropskih zemalja sve više uključene u sukob.
„Linija između indirektnog i direktnog učešća postepeno nestaje“, naglasio je on, dodavši da to podstiče dalju eskalaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: