Naslovna Najnovije Kada će se Ustavni sud BiH baviti kriminalizacijom javne riječi?

Kada će se Ustavni sud BiH baviti kriminalizacijom javne riječi?

0

Pravnici koje je angažovala medijska zajednica, polovinom septembra prošle godine, predali su Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim je kriminalizovana javna riječ. Međutim, sve je izvjesnije da se Ustavni sud u dogledno vrijeme neće baviti ovim izmjenama zakona.

Sve manje je izvjesno da će Ustavni sud Republike Srpske uskoro da se izjasni o spornim izmjenama Krivičnog zakonika. Pravnici ne očekuju da će se Sud ovim pitanjem baviti prije 2025. godine.

„Ustavni sud Republike Srpske po pravilu rješava predmete onom dinamikom tj redoslijedom kojim dolaze kojom inicijative pristižu u Ustavni sud. Prateći tempo kojim se rješavaju inicijative i koje inicijative su trenutno na redu moja neka slobodna pretpostavka jeste da ne bi ni u toku ove godine ovaj predmet mogao doći na red“, kaže advokat Aleksandar Jokić.

Iz Ustavnog suda nam je potvrđeno da ni oni ne očekuju da se ovo pitanje uskoro nađe pred sudijama, međutim smatraju da će se to desiti prije 2025. godine.

„Imajući u vidu činjenicu da Ustavni sud Republike Srpske predmete o kojima odlučuje rješava hronološkim redom njihovog prispjeća, te da postupak pred ovim Sudom okvirno traje oko godinu dana, za pretpostaviti je da će konkretan predmet biti riješen do kraja septembra tekuće godine“, saopšteno je iz Ustavnog suda Republike Srpske.

Advokat Jokić je u septembru 2023. zajedno sa koleginicom Jovanom Kisin Zagajac podnio inicijativu za ocjenu ustavnost članova zakona koji se odnose na kriminalizaciju javne riječi i iznošenje ličnih i porodičnih prilika. U međuvremenu je u tužilaštva stiglo na desetine krivičnih prijava po novom zakonu.

„Ono što je zanimljivo, a da nikako nismo uspjeli da iskomuniciramo s građanima je većina tih krivičnih prijava išla od građana prema građanima, dakle ljudi su međusobno tužili jedan drugoga.

Da li će to tužilaštvo prihvatiti kao krivično djelo ne znamo, ali mislim da smo trebali bolje naglašavati da će se ovo dešavati ne samo medijima nego svim građanima u Republici Srpskoj odnosno moguće čak i u Bosni i Hercegovini. Mi imamo na snazi zakonsko rješenje koje nas je vratilo par decenija unazad i to nije dobro nikako“, smatra novinar Elvir Padalović.

Dok medijska zajednica čeka Ustavni sud, novinari upozoravaju da se u praksi već osjeti ono što je, kako navode, bio osnovni cilj donošenja ovog zakona.

„Letimičnim pregledom vijesti na televizijama ili u štampi i na internet portalima vidimo da su kolege počele sve više da se bave nekim laganijim temama. Reportažama, vijestima iz svijeta savjetima iz kuhinje i tako dalje..

Sagovornici izbjegavaju dati oštre ocjene ili čak sagovornici koji su do sada normalno davali izjave sada se ne javljaju na telefon strahujući da bi mogli doći pod udar tog zakona. I to je upravo bio i cilj i motiv predlagača ovako restriktivnog zakona koji je donesen u Republici Srpskoj“, kaže Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banja Luka.

Pravnici su inicijativu za ocjenu ustavnosti podnijeli nakon što je u Republici Srpskoj usvojen sporni zakon uprkos protivljenju medijske zajednice, pravnika i međunarodnih organizacija.

(BN) Foto: Interview.ba

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube