Naslovna BIH Ko ga je gradio, ko rušio, a KO OBNOVIO: Bukti politički rat...

Ko ga je gradio, ko rušio, a KO OBNOVIO: Bukti politički rat u Federaciji BiH oko Starog mosta u Mostaru

0

Najava EU parlamentarke Željane Zovko da će u Briselu mostarski Stari most biti predstavljen kao hrvatsko nasljeđe uzburkala je duhove i izazvala tenzije, na način da su joj odbrusili brojni zvaničnici iz FBiH poručujući joj, između ostalog, da je njena logika bizarna, a namjera drska.

Zovko je uoči predstavljanja navela da će početi “predavanjem pročelnika splitskog Konzervatorskog odjela Radoslava Bužančića i italijanskog brigadnog generala Đuzepea Morabita o istorijskom značaju i strateškoj važnosti baštine pod zaštitom UNESCO u Hrvatskoj i BiH uoči 20. godišnjice otvaranja obnovljenog Starog mosta u Mostaru”.

Kao najavu ovog događaja objavljen je i plakat s nazivom “Nasljeđe hrvatske baštine na UNESCO listi”, a na kojem se nalazi i Stari most u Mostaru.

Ekspresno je odreagovala SDA, odakle su naveli da je u pitanju nevjerovatna drskost i uvreda razuma svakog normalnog čovjeka.

– Bizarna logika Željane Zovko je očigledna: ako vam nismo uništili most, onda ćemo ga prisvojiti! To što sljedbenica UZP-ovske politike odgovorne za rušenje Starog mosta u Mostaru danas isti taj obnovljeni most promoviše kao “hrvatsko kulturno nasljeđe”, na jasan način potcrtava odnos dijela hrvatske politike prema BiH, njenim vrijednostima i kulturno-istorijskom nasljeđu – naveli su iz SDA.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube