Naslovna Izdvajamo Kako Dodik i Čović ruše CIK?

Kako Dodik i Čović ruše CIK?

Predmet CIK formriran nakon što je Čovićev HNS Gordani Tadić dostavio prijavu zbog „nezakonitih radnji u Tesliću“. Od marta prošle godine, Čović i Dodik napadaju CIK. Postupajuća tužiteljka u predmetu CIK je kćerka SNSD-ovog zvaničnika Slavka Jovičića Slavuja.

Banjalučka Alternativna televizija saznala je ono što se nije ni desilo. U priču se, potom, uključio Radončićev Avaz i “grudva je krenula”. Ubrzo su svi mediji izvijestili da je SIPA upala u Centralnu izbornu komisiju BiH, postupajući po naredbi Tužilaštva BiH. I to usmenoj, objasniće ubrzo potparol Državne agencije za istrage i zaštitu Luka Miladinović.

Medijima je, potom, plasirana informacija da je sve urađeno na osnovu prijave SNSD-ove poslanika Sanje Vulić. To što ništa od navedenog nije tačno, uopšte nije bitno. Jer CIK je već odavno – legitiman cilj Milorada Dodika, Dragana Čovića i njihovog sarajevskog partnera iz tornja – Fahrudina Radončića. Slijedi prava istina o “slučaju CIK”.

Ovo je, dakle, dokumet Tužilaštva BiH koji je upućen na adresu CIK-a prije nego je, kako je ATV u saradnji sa Avazom i Klix-om obmanula javnost, SIPA upala u Centralnu izbornu komisiju BiH. Kako se može vidjeti, predmet nosi oznaku KTA, što prema pravilima VSTS-a dostupnim na ovom linku znači da su i “krivično djelo i počinilac” neodređeni.

To znači da naredba o provođenju istrage uopšte nije donesena ili, još preciznije, nikakav pretres nije mogao ni biti jer nije zatražena naredba Suda BiH, odnosno sudije za prethodni postupak. U pitanju je, dakle, tek pregled dokumentacije koja se odnosi na glasanje putem pošte za izbornu jedinicu – Teslić.

“Tužilaštvo BiH vrši provjeru navoda na osnovu zaprimljene krivične prijave”, objašnjava na početku svog dopisa postupajuća državna tužiteljka specijalizovana za istrage protiv osoba koje smetaju liderima SNSD-a, HDZ-a i SBB-a.

Tek da podsjetimo čitaoce, postupajuća tužiteljka se zove Vedrana Mijović i ona je kćerka bivšeg funkcionera SNSD-a Slavka Jovičića Slavuja. Onda duži predmet protiv bivšeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, ona je zadužila predmet protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, ona je zadužila predmet i proglasila se nenadležnom da vodi istragu protiv Janšinog perača novca Roka Snežića i ona je bila favorit Gordane Tadić i Milana Tegeltije za članivu VSTS-a u ime Tužilaštva BiH.

Osoba sa ove fotografije je, dakle, postupajuća tužiteljka i u predmetu CIK. Predmetu formiranom na osnovu krivične prijave koju je, netom nakon lokalnih izbora, kada su postali sigurni da gube odbornički mandat u Tesliću, “nadležnoj Gordani Tadić” dostavio Hrvatski narodni sabor sa Draganom Čovićem na čelu.

“HNS: Pravosuđe i međunarodne institucije moraju reagovati na skandalozne odluke SIP-a i izbornu krađu”, glasi naslov ovog saopštenja.

Da razjasnimo, HNS je skraćenica za Hrvatski narodni sabor kojim predsjedava Dragan Čović, dok SIP znači Središnje izborno povjerenstvo čiji legitimitet, otkako je  u martu prošle godine izgubio kontrolu nad njim, lider HDZ-a svakodnevno osporava. Pravosudna institucija koja se priziva je Gordana Tadić, rodica Čovićevog potpredsjednika Mije Krešića. I predmet je, naravno, formiran.

“Službeno okončanje izbornog procesa vezanog za nedavno održane lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, nažalost, u praksi je pokazalo sve ono na što kao krovna organizacija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini mjesecima već upozoravamo”, saopštio je HNS-a, a prenio HDZ.

U nastavku saopštenja su navedene sve opštine koje u kojima je HDZ “pokraden” i među njima je bio – Teslić.

Podsjetimo, u septembru prošle godine, SDS-ov načelnik i kandidat Milan Miličević upozorio je da vladajuće partije predvođene SNSD-om spremaju veliku izbornu krađu za lokalne izbore koji su trebali biti održani dva mjeseca kasnije.

“Vladajuće stranke pripremaju veliku izbornu krađu zloupotrebom glasanja putem pošte, a samo u Tesliću je zabilježeno više stotina slučajeva krađe ličnih podataka i fiktivnog prijavljivanja”, kazao je tada načelnik Teslića Milan Miličević.

Prvobitno je za glasanje putem pošte sa područja opštine Teslić bilo prijavljeno 3298 birača, što je duplo više nego što je bilo prijavljeno za Opšte izbore 2018. godine. U odnosu na Lokalne izbore 2016. godine, broj je učetvorostručen. Nakon provedene analize, Centralna izborna komisija BiH je neposredno pred izbore u novembru 2020. godine uklonila znatan dio glasača putem pošte, jer je utvrđeno da su prijavljeni na fiktivnim adresama i da je došlo do krađe identiteta brojnih stanovnika te opštine.

Na kraju je od 3298 prvobitno prijavljenih glasača putem pošte, u Tesliću priznato 1557 glasova. Najviše su ih imali SNSD (430) i HDZ BiH (342). Zahvaljujući glasovima iz dijaspore, HDZ je osvojio ukupno 621 glas, što je bilo nedovoljno za mandat u Skupštini opštine Teslić.

Nedostajalo im je 70 glasova za odbornički mandat i drugačiji odnos snaga u Skupštini opštine Teslić u korist SNSD-a. Krivcem je proglašena Centralna izborna komisija BiH čiji legitimitet, rekosmo, Dragan Čović i Milorad Dodik osporavaju od marta prošle godine kada su nad tom institucijom izgubili kontrolu.

“SIP je nelegalna institucija i ne može garantovati demokratski proces”, kazao je Dragan Čović u julu prošle godine.

“CIK nije izabran u skladu sa zakonom i donosio je nezakonite odluke”, govorio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u sad već čuvenom obraćanju kada je vrijeđao članicu CIK-a Vanju Bjelicu-Prutina.

Nakon brojnih izjava dvojca Čović-Dodić nadležna Gordana Tadić je formirala predmet protiv CIK-a i dala ga u nadležnost tužiteljki Vedrani Mijović.

(Istraga.ba)