Naslovna Društvo Kako Grci farbaju jaja da budu jarko crvene boje (VIDEO)

Kako Grci farbaju jaja da budu jarko crvene boje (VIDEO)

0

Kako Grci farbaju jaja da budu jarko crvene boje (VIDEO)

Jaja se tradicionalno farbaju na Veliki petak, a svi znaju da prvo mora da bude crveno. Ono simbolizuje prolivenu krv Isusa Hrista prilikom mučenja, a u narodu je poznato kao čuvarkuća i čuva se do sljedećeg Uskrsa. Ovu tradiciju poštuju i Grci koji farbaju jaja na malo drugačiji način, ali to je sigurna tehnika koja će omogućiti dugu postojanost boje.

Umjesto da se kuvaju u crvenoj boji, oni ih samo ostave 5 do 10 minuta da je upijaju, a poslije ih obavezno premazuju uljem.

Sastojci:

12 braon jaja

4 šolje vode

1 šolja sirćeta

1 pakovanje crvene boje za jaja

kapljica ulja

Priprema:

U šerpu sipajte vodu, pa kada proključa dodajte jaja i sirće. Smanjite vatru da ključa, poklopite šerpu i ostavite da se kuvaju 15 minuta.

Zatim pažljivo prebacite jaja u posudu sa ledenom vodom i ostavite još 5-10 minuta. U šolju sipajte boju, pa dodajte vodu u kojoj su se jaja kuvala.

Dobro promješajte, pa sipajte nazad u šerpu. Vratite jaja u vodu sa bojom i ostavite nekih 5-10 minuta. Izvadite ih na tanjir koji ste obložili ubrusima i ostavite da se osuše. Sipajte ulje na vatu i premažite svako jaje, prenosi „Stvar ukusa“.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube