Naslovna Najnovije Kako izgleda masovna vakcinacija građana BiH u Srbiji?

Kako izgleda masovna vakcinacija građana BiH u Srbiji?

0

U poslednjih nekoliko dana veliki broj građana iz Bosne i Hercegovine vakcinisan je u Srbiji, a do ponedeljka će taj broj biti još veći. Dovoljan je pasoš BiH, prebivalište bilo gde na teritoriji BiH, a od pre nekoliko dana nije potrebna ni najava.

U poslednja dva dana veliki broj građana BiH, koji su se još pre mesec ili više prijavili za vakcinaciju u Srbiji putem onlajn obrasca Ministarstva zdravstva Srbije, počeo je da dobija pozive i termine za vakcinu na Beogradskom sajmu u Hali 3.

Pored toga, vlasti u Srbiji pozvale su sve da dođu i vakcinišu se bez ikakve najave i bez uslova o mestu prebivališta ili državljanstvu. Zeničanin Nedžad C. (33), koji je državljanin BiH, prijavio se za vakcinaciju u Srbiji, a kako kaže za Klix, to je učinio pre mesec iz radoznalosti.

Čak su neki građani BiH koji su se juče prijavili već danas dobili poziv za vakcinaciju u subotu ili nedelju. A zašto je Srbija odjednom, bez ikakvih uslova, odlučila vakcinisati sve državljane BiH?

U Srbiju organizovano odlaze i privrednici na vakcinaciju, a ranije je to uradio i Ustavni sud BiH.

Jedan od razloga je činjenica da Srbija ima određene količine Astra Zenekine vakcine, koje je ranije i donirala BiH, a kojima rok ističe 29. marta. Treba podsetiti da je Srbija BiH prvobitno donirala 5.000 doza, a nakon toga još 5.000 za revakcinaciju, a potom još 10.000. Dakle, radi se o vakcini za koju je ranije rečeno da joj rok trajanja ističe 29. marta te je preporučeno da se do tada iskoristi.

Izvesno je da će se do ponedeljka takav proces vakcinacije stranih državljana, bez ikakve najave, odvijati, ali isključivo u Beogradu. Da li će i nakon 29. marta taj proces biti nastavljen, za sada nije sigurno.

„Gužve ima, ali je sve dobro organizovano“