Naslovna Izdvajamo Kako je lažni investitor iz Vijetnama prevario Dodika i Cvijanović

Kako je lažni investitor iz Vijetnama prevario Dodika i Cvijanović

0

Objave državne televizije i reakcije Milorada Dodika i Željke Cvijanović nakon sastanka zaintrigirale su jednog blogera na platformi Medium.com koji se koristi nadimkom On je istražio ko je Mai Vu Min i je li zaista „vijetnamski milijarder“

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik primio je lažnog biznismena Mai Vu Mina i razgovarao sa njim o navodnim investicijama.

Ugostila ga je i predsjednica entiteta BiH Željka Cvijanović. Lažni biznismen obišao je i Tehnički remont Bratunac, a njegovu firmu državna televizija predstavila je „jednom od vodećih korporacija u svijetu“, piše bosanski Klix.

O posjeti vijetnamskog „biznismena“ pisala je i nacionalna televizija te zemlje.

„Predstavnici privredne delegacije Vijetnama obišli su Tehnički remont Bratunac, gdje je dogovorena poslovna saradnja u oblasti namenske industrije. Sapa Tale Grup je jedna od vodećih investicijsko-razvojnih korporacija u svetu koja ulaže u oblast finansija i u razvoj visokih tehnologija, infrastrukture i energetike“, objavio je BHRT 13. juna 2019. godine.

S predstavnicima firme Sapa Tale Grup sastali su se i Milorad Dodik i Željka Cvijanović. O „uspješnim susretima“ objavljeno je i na službenoj veb-stranici Predsjedništva BiH i službene veb-stranice predsjednika Republike Srpske.

Dodik se nakon sastanka pohvalio da je sa Mai Vu Minom iz Vijetnama razgovarao „o mogućnostima ekonomske saradnje BiH i Vijetnama“.

Objave državne televizije i reakcije Milorada Dodika i Željke Cvijanović nakon sastanka zaintrigirale su jednog blogera na platformi Medium.com koji se koristi nadimkom On je istražio ko je Mai Vu Min i je li zaista „vijetnamski milijarder“.

Loš fotošop pored Trampa

Min ima svoju stranicu na Vikipediji samo na vijetnamskom jeziku. Na toj stranici je navedeno da je reč o „samoproglašenom milijarderu“, da je često spomenut i poznat na Svetskom ekonomskom forumu i Azijsko-pacifičkom ekonomskom forumu (APEC), da se susretao i sarađivao sa svetskim vođama poput Donalda Trampa, Džastina Trudoa, Vladimira Putina, Si Đinpinga, Džasinde Kejt Lorel Ardern i mnogim drugima, da je 2013. kupio projekat WHE Management Building od grupacije Schunk, pri čemu su mu pomogli gradonačelnik Talea Tomas Balcerovski i „nemački parlamentarac Nguyen Dac Nghiep“.

Svi ovi navodi lijepo zvuče, ali oni su lažni, pišu hrvatski mediji. O Minu ozbiljni svetski mediji ćute, a Gugl ga jedva poznaje.

Min je fotografije sa svetskim liderima poput Donalda Trampa promijenio u Fotošopu i to tako da su intervencije na fotografijama jasno vidljive golim okom.

Na prilično siromašnoj stranici korporacije koja navodno vredi milijarde postoji galerija slika Mina sa svjetskim liderima koje su, što je prilično čudno za ozbiljnog biznismena, izrazito lošeg kvaliteta, piše b92.

U „Unternehmenregisteru“, odnosno nemačkom registru kompanija, moguće je pronaći i informacije koje se odnose na Sapa Tale Group. U tom registru jasno je navedeno da Sapa Tale Group nije nikakva korporacija kako su to tvrdili državna televizija i Dodik, već GmbH, što je društvo s ograničenom odgovornošću ili ekvivalent d.o.o.

Finansijski izveštaj Sapa Tale Groupa za 2015. godinu koji je jedini dostupan onlajn, pokazuje da su imali samo oko 2.500 eura prihoda, dok im stranica CompanyHouse procjenjuje ukupni kapital na 25.000 evra. Sapa Thale Group je „fotošopovala“ i zgradu u kojoj se nalaze kancelarije, ali i enterijer. Riječ je o zgradi koja nije njihova, već o prostoru koji iznajmljuju.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube