Naslovna Najnovije Putin: Primorani smo da se vratimo pitanju nuklearnog naoružanja zbog članica NATO

Putin: Primorani smo da se vratimo pitanju nuklearnog naoružanja zbog članica NATO

0

Predsjednik Rusije Vladimir Putin podsjetio je danas da Zapad ima samo jedan cilj, a to je da „demontira“ bivši Sovjetski savez, odnosno, da uništi glavnu zemlju koja je činila ovaj savez, a to je danas Ruska Federacija.

Lider je ponovio da zapadni vladari žele da uspostave kontrolu nad zemljama bivšeg SSSR-a.

Ruski predsjednik objasnio je da je glavni cilj zemalja NATO da nanesu strateški poraz Moskvi, tako da je „nemoguće a da ne uzimamo u obzir njihove nuklearne kapacitete“, objasnio je Putin.

S tim u vezi, ruski lider je istakao da je jako bitno da se danas ponovo razgovara o tome da li je NATO vojni savez ili ne.

Podsetio je da je Severnoatlantska alijansa ranije okarakterisala svoj savez kao maltene demilitarizovani. Ipak, isporuka oružja Kijevu koja je vredna više milijardi ne može biti samo „vojno-tehnička saradnja“, kako to tvrde na Zapadu, već je to, zapravo, „saučesništvo u zločinima kijevskog režima“, naglasio je Putin u intervjuu za televiziju „Rosija 1“. Alijansa je svojim aktivnostima nedvosmisleno pokazala da se radi o vojnom, a ne političkom bloku, te Moskva zbog toga mora ponovo da razgovara o nuklearnim kapacitetima ne samo SAD, već i Velike Britanije i Francuske, ali i drugih članica NATO-a, zaključio je.

Predsednik Rusije osvrnuo se i na nedavnu odluku o suspendovanju učešća Ruske Federacije u dogovoru o kontroli strateškog naoružanja. Ocenio je da je to bila neophodna mera, jer je sada „potrebno braniti svoju zemlju, obezbediti sigurnost i stratešku stabilnost“, objasnivši da bi bilo van pameti u ovakvim uslovima dopustiti Amerikancima da vršljaju po nuklearnim objektima Rusije.

On je dodao i da, kada se radi o ovom pitanju, Moskva nema ništa protiv da NATO posreduje u dijalogu Rusije sa SAD. Alijansa je zatražila da učestvuje u dijalogu između dve zemlje potpisnice sporazuma, iako ona nije deo dogovora. Rusija je sigurna u sebe, zna šta joj je činiti, tako da ostaje otvorena i za takav predlog, poručio je predsednik.

O novom svetskom poretku: Rusija neće biti kao SAD

Ruski lider objasnio je i da se nakon raspada SSSR-a svet suočio sa velikim geopolitičkim promenama. To je, kako je kazao, bila prirodna reakcija.

Ipak, Rusija istupa protiv unipolarnog sveta, za koji se bore Sjedinjene Američke Države.

„Svet ne bi trebalo da se razvija tako da to odgovara interesima samo jedne zemlje ili, u ovom slučaju, SAD“, ponovio je Putin.

Ovakvu egoističnu tendenciju vašingtonskih političara vrlo dobro vide i američki sateliti, iako se sada bore protiv Moskve, ali Rusija se prema drugim zemljama neće ponašati kao što to rade Sjedinjene Američke Države, obećao je.

Saveznicima Bele kuće je jasno da tu nema pravog prijateljstva, a kako bi i bilo kada je Amerika donela zakon o borbi protiv inflacije i druge odredbe kojima se evropski biznis mami u SAD, objasnio je.

Ipak, zbog zajedničkih projekata u sferi odbrane i ekonomiji, ove zapadne zemlje smatraju da imaju isti interes kao i SAD kada je u pitanju odnos prema Rusiji, te su zbog toga nastavile savezništvo, pojasnio je ruski predsednik.

Ukoliko bi i došlo do raspada Rusije, predsednik je napomenuo da ne zna da li bi se sačuvao ruski etnos. Kako je ocenio, vrlo je moguće da bi se zemlja podelila na Moskovljane, Uralce i tako dalje. Zbog toga, pobeda Rusije i njen dalji razvoj direktno zavise od jedinstva naroda koji u njoj žive, naglasio je.

„Kada smo objedinjeni, niko nam nije ravan i to je glavni preduslov za sve naše uspehe“, poručio je Putin.

Ukoliko Zapad nekada i bude prihvatio Rusiju u svoju „porodicu civilizovanih nacija“, to će, kako je ocenio, biti urađeno samo ako dođe do njenog rasparčavanja.

(RT)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube