Naslovna Republika Srpska Kako radi Vlada Srpske bez dva ministra? Građani i ne znaju ko...

Kako radi Vlada Srpske bez dva ministra? Građani i ne znaju ko su novi ministri!

0

Narodna skupština Republike Srpske je 21. decembra, na posebnoj sjednici, izabrala novu Vladu, s Radovanom Viškovićem na čelu. Međutim, mjesec dana kasnije, Vlada nije kompletirana jer su u međuvremenu dva ministra smijenjena zbog krivičnih djela iz prošlosti. Ipak, premijer Višković tvrdi da to ne utiče na rad Vlade.

U Vladi Republike Srpske još uvijek su dva mjesta upražnjena, nakon što su Dado Dogan i Dragoslav Kabić podnijeli ostavku već prvog dana rada Vlade. Slučaj smjena dva ministra dovodi u pitanje informisanost premijera o kandidatima koje je predložio za ministre.

Čini se da ni građani nisu dovoljno informisani ko su novi ministri, a ni očekivanja od Vlade nisu velika.

Dok građani gotovo ništa ne očekuju od nove Vlade, premijer Radovan Višković uvjerava da sve ide po planu i da nedostatak dva ministra ne utiče na rad Vlade.

 „Vlada radi u punom kapacitetu, ne osjeća se izostanak dva ministra, mi čekamo prvu redovnu sjednicu NSRS i tada ću se obratiti skupštini za popunu nedostajućih ministara“,kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

Možda Vlada radi, kako premijer kaže, u punom kapacitetu ali da li će to biti dovoljno da se popravi ekonomija Srpske. Predviđanja kažu da će rast ekonomije biti usporen zbog globalnog stanja u svjetskoj ekonomiji ali i velike inflacije u Srpskoj. Zato je pitanje da li će nova Vlada imati vremena da se pozabavi najbitnijim temama za stanovništvo.

„Manje zemlje kao što je RS će imati ozbiljnije padove privredne aktivnosti u odnosu na velike globalne ekonomije tako da je pitanje i zbog globalnog okvira posebno zbog internih problema šta se može učiniti, očigledno da velike rezultate ne treba očekivati.

Očigledno da ne možemo očekivati privredni rast ni iznad 1 posto ako ne bude sveden na stagnaciju i recesiju ako izbjegnemo to sigurno da neće bit veće od 1 posto“, kaže Milenko Stanić, ekonomista.

U opoziciji tvrde da su članovi Vlade Srpske postali figure koje provode ideje i zamisli koje dođu iz SNSD-a.

„Vlada RS je postala nebitan ustavni organ jer je sve u rukama jednog čovjeka Milorad Dodik i SNSD su pogazili institucije Republike Srpske jer su tamo ljudi roboti koji treba da ispunjavaju želje njihovog vođe lidera SNSD da imaju auto, platu, sekretaricu reprezentaciju, možda  ugovor i neki projekat da urade i njima je dobro, ne talasaj, sindrom nečinjenja i nerada se nastavlja i dalje i zato imamo takvu situaciju u kojoj se nalazimo i to je jako loše za RS“, smatra Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Jedini potez koji je nova Vlada povukla je kažnjavanje neradnika odnosno rade se analize koliko ima radnika u javnim preduzećima i institucijama koji primaju platu, a ne dolaze na posao. Prema informacijama Vlade raskinuti su ugovori sa više od 20 zaposlenih.

Ono što je apsurdno je to da je Vlada priznala da postoje takvi slučajevi, a pitanje je zašto se čekalo do sad.

(BN  Foto:Agencije)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube