Naslovna Najnovije Kako “trguju” SDA i SNSD: Daj mi državnog ministra, vraćam ti potpredsjednika...

Kako “trguju” SDA i SNSD: Daj mi državnog ministra, vraćam ti potpredsjednika NSRS

0

Danas će biti održana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH na kojoj će se glasati o smjeni ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića, na inicijativu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije. Sutrašnje glasanje otvara i novi dogovor SDA i SNSD-a.

Kao što je već poznato, Tegeltija je predložio smjenu Lučića nakon što je DNS napustio koaliciju sa SNSD-om, pa tako predsjedavajući smatra da opozicionari više nemaju šta raditi na funkcijama.

Umjesto Lučića, SNSD želi u fotelju državnog ministra smjestiti Igora Radojičića, bivšeg gradonačelnika Banje Luke. Iako se to kosi s dogovorom kada je formiran Savjet ministara, da će funkciju ministra za ljudska prava i izbjeglice obnašati nestranačka osoba koja je univerzitetski profesor i dolazi iz reda ostalih, to se, kako smo već pisali, preko noći promijenilo.

Igor Radojičić je itekako stranačka ličnost s obzirom na to da je godinama visoki funkcioner SNSD-a.

Stranka demokratske akcije (SDA) se, interesantno, u javnosti nije oglašavala o tome, uprkos činjenici da će SNSD imati čak tri svoja državna ministra plus predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Klix.ba saznaje šta je dogovor SDA i SNSD-a.

Poslanici SDA će sutra podržati prijedlog SNSD-a i smjenu Miloša Lučića, a zauzvrat će SNSD dozvoliti da SDA dobije potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, odnosno da se na tu poziciju vrati Senad Bratić, koji je podnio ostavku u septembru 2019. godine kada je već bilo jasno da će biti smijenjen.

U to vrijeme bio je pritisak za smjenu Senada Bratića, jer je SDA na stranačkom kongresu usvojila političku deklaraciju koja je, kako su navele vladajuće strukture Republike Srpske, direktno usmjerena “protiv interesa Republike Srpske i da duboko zadire u postojeće državno uređenje BiH kojim je garantovan status Republike Srpske i srpskog naroda kao konstitutivnog naroda”.

Bratić je tada otišao, a poziciju potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda je preuzeo podobni SNSD-ov Bošnjak – Denis Šulić.

Ako se realizuje ovaj plan, SNSD će dobiti svog ministra u državnoj vlasti, a zatim vratiti poziciju Stranci demokratske akcije u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

(BN/Kliks)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: