Naslovna Najnovije SIPA uhapsila sudije i advokata

SIPA uhapsila sudije i advokata

ORAŠJE – Dvojica sudija i advokat uhapšeni su u akciji „Mores“ koju su sproveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog primanja mita i posredovanja.

Kako „Nezavisne“ saznaju radi se o sudijama Osnovnog  suda u Orašju i Kantonalnog suda Posavskog kantona, te advokatu iz Šamca koji je pušten da se brani sa slobode, dok će sudije biti predate nadležnom tužilaštvu.

Takođe saznejmo da su pripadnici SIPA tokom pretresa oduzeli oko 4.500 KM i 100 evra,   za koje se sumnja da potiču od izvršenja krivičnog djela.

Izvor „Nezavisnih“ navodi da se sumnja da su prvostepeni i drugostepeni sudija u parničnom postupku uzeli novac kako bi na nižem sudu, a potom i na  višem sudu u istom predmetu presudili u korist jedne osobe.

Takođe se sumnja da su to učinili posredstvom advokata koji je zastupao osobu protiv koje se vodio parnični postupak, a advokat je takođe bio uhapšen.

Iz SIPA su danas ne navodeći detalje, saopštili da su Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske i MUP-a Posavskog kantona, realizovali operativnu akciju kodnog naziva „Mores“ i uhapsili tri osobe.

„Uhapšeni su zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 380. Krivičnog zakona  Federacije Bosne i Hercegovine primanje dara i drugih oblika koristi“, navode iz SIPA.

Kako je rekao Luka Miladinović, portparol ove Agencije  pilikom realizacije navedenih aktivnosti, službenici SIPA su po naredbi Opštinskog suda u Orašju, pretresli lica, stambene i poslovne objekate, službene prostorije te pokretne stvari na ukupno šest lokacija.

„Radi se o lokacijama u Šamcu, Orašju i Odžaku, i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli određenu količinu novca koja potiče iz izvršenja krivičnog djela, te predmete koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku“, rekao je Miladinović.

Dodao je da će nakon kriminalističke obrade, dvije uhapšene osobe u zakonskom roku biti  predate u dalju nadležnost Tužilaštva Posavskog kantona.

 

N.N.